Harghita: Szilagyi Zsolt a fost desemnat candidatul la prezidenţiale al PPMT

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a luat decizia să participe la alegerile prezidențiale și l-a desemnat drept candidat pe Szilagyi Zsolt, vicepreședinte al formațiunii și șeful de cabinet al europarlamentarului FIDESZ Tokes Laszlo.

Decizia privind intrarea în cursa prezidențială a fost anunțată duminică, într-o conferință de presă, de președintele PPMT, Toro T. Tibor, și de Zakarias Zoltan, președintele Adunării Naționale a Aleșilor partidului.

Liderul civicilor maghiari, Toro T. Tibor, a declarat că alegerile prezidențiale din România sunt extrem de importante pentru comunitatea maghiară, pentru a-și face cunoscute dezideratele privind autonomia, așteptările pe care le au maghiarii de la statul român pentru a fi cetățeni loiali sau cum vede comunitatea maghiară România următorilor ani.

Toro T Tibor susține că toți candidații UDMR din 96 încoace, „de la Gyorgy Frunda la Kelemen Hunor”, nu și-au făcut datoria bine, nu au vorbit de dezideratele strategice ale comunității privind obținerea autonomiei și, din acest motiv, nu s-au făcut pași importanți în acest sens.

„Din ’96 încoace, la fiecare alegeri prezidențiale, maghiarii au candidat propriu, dar, făcând o analiză foarte atentă a prestației acestor candidați, niciun candidat maghiar nu și-a făcut până acum datoria așa cum trebuie. Nu a vorbit de acele deziderate strategice ale comunității maghiare, drept rezultat nici nu am reușit să provocăm o dezbatere în fond despre soluțiile noastre, și anume autonomiile comunitare, cum vedem noi pe termen lung relația dintre majoritate și minoritate, respectiv ce soluții europene propunem noi pentru o construcție modernă, europeană a statului român în care și noi să ne simțim acasă și să putem să fim loiali cu bună credință către statul român’, a declarat Toro T Tibor.

El a spus că decizia privind lansarea propriului candidat la prezidențiale s-a luat întrucât există temerea că Kelemen Hunor, candidatul UDMR, nu va reuși nici de această dată să aducă în atenția opiniei publice dezideratele comunității maghiare.

„Tare mi-e teamă că nici cu această ocazie (…) președintele Uniunii nu-și va face treaba, pentru că este influențat de realități de politică actuală, de o relație foarte strânsă cu partidul majoritar de guvernământ actual, o relație cu actualul premier, care este și candidatul stângii. Deci, noi suntem convinși că nu-și va face treaba așa cum trebuie și acesta a fost un motiv în plus pentru care am decis să avem un candidat propriu’, a spus Toro T. Tibor.

Acesta a mai susținut că statul român trebuie să fie atent la soluțiile propuse de comunitatea maghiară, făcând referire la „construcția europeană a autonomiilor” și a adăugat că „loialitatea statului român față de noi este punerea în practică și integrarea în construcțiile statale a acestor deziderate ale noastre’. Întrebat ce se va întâmpla dacă statul român nu dă curs acestor deziderate, Toro T. Tibor a spus că, dacă soluțiile și dezbaterile politice nu dau rezultate, comunitatea se poate radicaliza și se poate ajunge „la nesupunere civică”, despre care a spus că este „un instrument democratic’.

Prezent la conferința de presă, candidatul PPMT la prezidențiale, Szilagyi Zsolt, a declarat că este o imensă responsabilitate pentru el, dar reprezintă o șansă pentru a-și face cunoscute ideile, pentru a consolida partidul și a continua dialogul început atât cu membrii comunității maghiare, cât și cu românii din Transilvania.

Acesta a punctat că nu este un lucru secret că partidul pe care-l reprezintă luptă pentru acele forme de autonomie care și-au dovedit viabilitatea în Europa.

„Sunt orădean, pe jumătate secui și inima mea bate pentru Transilvania, indiferent unde m-aș afla, la Oradea, la București, la Bruxelles, mă simt transilvănean. Cred că în cadrul european, secuii, maghiarii și românii își pot clădi o țară, o regiune, o casă mult mai confortabilă și mult mai europeană, mai aproape de normalitate. (…) Nu este un lucru secret faptul că văd șansele României în o reformă profundă care să aplice modelele consacrate, funcționale din Europa, inclusiv pentru minorități, pentru comunitățile naționale. (…) Nu este un lucru secret că partidul nostru luptă pentru acele forma de autonomie care și-au dovedit deja viabilitatea în Europa’, a spus Szilagyi Zsolt.

Acesta a precizat că perioada strângerii de semnături va fi cea mai dificilă, adăugând că în campanie se vor folosi de mijloacele posibile „specifice campaniei’, ca să mobilizeze nu doar maghiarii, ci și „partenerii strategici” — românii din Transilvania.

„Dacă trăim în România și vrem să trăim în România, avem un cuvânt de spus, chiar dacă știm că numărul alegătorilor noștri este limitat, chiar dacă știm că partidul nostru are resurse din punct de vedere al votanților limitate, dar, totuși, este un exercițiu democratic și simplu fapt că maghiarii dau un mesaj că vor să fie integrați în viața politică românească, este un mesaj bun. Deci, o mobilizare mai bună în cadrul comunității maghiare ajută și starea generală sufletească în rândul maghiarilor, ca să se simtă mai acasă’, a spus candidatul PPMT.

Szilagyi Zsolt are 46 de ani, este licențiat în politologie la Budapesta, în anul 1990, la 21 ani, a fost cel mai tânăr deputat în Parlamentul României, fiind ales din partea UDMR. A fost parlamentar din partea Uniunii timp de 14 ani, o perioadă de zece ani fâcând parte din Comisia de politică externă a Camerei Deputaților. În 2004 a părăsit UDMR, a devenit profesor de politologie la Universitatea Partium din Oradea, iar din 2007 conduce biroul de la Bruxelles al europarlamentarului Tokes Laszlo. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata