Havrileţ (ANRE): Preţul gazelor din import pentru consumatorii industriali este aproape similar cu cel din intern

Prețul gazelor din import la consumatorii industriali este de 230-250 dolari/mia de metri cubi, valoarea fiind convergentă cu producția internă, a declarat, luni, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

La ora actuală, prețul gazului din import este între 230 și 250 dolari mia de metri cubi, în ceea ce privește consumatorii industriali. Prețul gazului din intern a ajuns la aproximativ 220 — 230 de dolari. În acest moment prețurile sunt convergente și în realitate gazele care vin de la Gazprom sunt compatibile cu prețul intern. Piața consumatorilor casnici este undeva la 170-180 dolari. Încă nu am ajuns în convergență pentru consumatorii casnici. Când convergența prețului va fi una efectivă și pentru consumatorii casnici noi vom solicita o finalizare timpurie a parcursului de liberalizare așa cum am solicitat în cazul consumatorului industrial”, a spus Havrileț.

Acesta estimează că prețul gazului de import atât în trimestrul 4 al acestui an cât și în trimestrul 1 al anului viitor se va situa la o valoare comparabilă cu prețul intern al gazelor naturale.

În ceea ce privește echilibrarea sistemului, șeful ANRE a precizat că fiecare oprire sau pornire a centralelor electrice din Valea Jiului este plătită cu sume importante de către cei care gestionează piața de echilibrare, iar costurile se adaugă la factura finală.

„Fiecare oprire, respectiv pornire, este plătită de către cei care gestionează piața de echilibrare cu sume importante. Oprirea/pornirea este un cost care se adaugă la factura finală ca și costuri pentru asigurarea rezervelor de capacitate, indiferent dacă acestea funcționează sau sunt în rezervă. Este un cost. La ora actuală pornirea/oprirea sunt plătite cu 300.000 lei. Acești bani îi plătește furnizorul care a generat dezechilibrul, dar el, în funcție de ce contracte are, poate să le recupereze de la consumator sau din propriile surse. În cazul în care se recuperează de la consumatorul final aceste costuri sunt foarte mici, mult sub 1%”, a mai afirmat președintele ANRE.

El a adăugat că există cazuri în care pe parcursul unei zile sunt opriri/porniri între 8 și 12 ore. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata