Havrileţ (ANRE): Redevenţa şi impozitul pe construcţii speciale afectează rezultatele producătorului pentru că nu se pot recupera din piaţă

Taxele din domeniul gazelor naturale afectează investițiile producătorilor din sector, iar redevența și impozitul pe construcții speciale nu se pot recupera din piață, a declarat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unui eveniment de profil.

„Redevența, ca taxă asociată prețului final al gazelor naturale afectează piața, sustenabilitatea și atunci intră în preocupările noastre în ceea ce privește stabilirea diferitelor efecte de taxare paralelă a activității de producție, transport, distribuție, consum gaze naturale. Redevența, definitoriu, este una dintre aceste taxe. Dacă luăm lanțul trofic de la producție la consumatorul final vom vedea că pe fiecare parte a acestui lanț sunt taxe. Sunt taxe de diferite feluri. Sunt taxe de ordin fiscal, redevențe, impozite pe construcții speciale. Ele afectează, în general, productivitatea sau investițiile producătorilor”, a spus Havrileț.

El a precizat că dorința ANRE este cea asociată dorinței generale a consumatorilor, respectiv preț sustenabil, predictibil și siguranță în aprovizionare.

„Acest lucru se poate face dacă sistemul de taxare, pe tot lanțul acesta, este unul flexibil stimulativ. Avem nevoie de investiții. Investitorii vor veni doar în momentul în care vor avea un sistem de taxare, la modul general, de ordin stimulativ, flexibil, care să le permită să-și recupereze investițiile într-o perioadă rezonabilă și trebuie să ne gândim foarte mult și la aspectul strategic al acestei activități. România, la ora actuală, traversează o perioadă foarte bună în ceea ce privește dezvoltarea pieței gazelor naturale”, a mai afirmat președintele ANRE.

Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie 2015 piața gazelor pentru consumatorii industriali s-a liberalizat în totalitate, prețul fiind apropiat de cel internațional.

„Redevența, impozitul pe construcții speciale afectează rezultatele financiare ale producătorului pentru că aceste elemente nu se pot recupera din piață”, a explicat Havrileț. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata