Havrileţ: Construcţia unei conducte de transport a gazelor Ungheni – Chişinău ar trebui făcută cu fonduri UE

Construcția unei conducte de gaze Ungheni – Chișinău este costisitoare și, din punct de vedere al analizei riscului, proiectul este nefezabil pentru o societate comercială, astfel că ar trebui realizat din fonduri europene, a apreciat, miercuri, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

„Construirea unei conducte care să unească Ungheni de Chișinău este un element de investiție amplu, foarte costisitor și în general greu de recuperat, atunci când se face din fondurile unei societăți comerciale. Tocmai de aceea, pentru societățile comerciale care ar fi interesate să investească, din analiza riscului, ar reieși că nu este fezabil un asemenea proiect, deci este important să se acceseze fonduri structurale, europene, fonduri de interes comun. Altfel, în Moldova, există o rețea de transport, rețeaua prin care se vehiculează gazele în acest moment. Dublarea acesteia cu o nouă conductă ar produce un risc de nerecuperare a investițiilor, atât pentru cei care au investit la conducta existentă, cât și pentru cei care ar investi într-o nouă conductă”, a spus Havrileț, prezent la evenimentul de lansare a raportului Expert Forum privind interconectarea pieței de gaze și liberalizarea pieței de energie.

Potrivit lui Havrileț, zona Ungheni are puțini consumatori și numai prin construcția unei noi conducte care să o lege de Chișinău, regiune cu un consum important în Moldova, se poate considera că un export în Republica Moldova devine unul semnificativ și poate asigura independența de gazele rusești.

„Cred, totuși, că este importantă conectarea României cu Moldova pentru a sigura independența, dar să vedem nivelul investițiilor necesare, riscul nerecuperării acestor investiții și al faptului că noua conductă ar trebui să se integreze în sistemul de transport moldovean”, a adăugat reprezentantul ANRE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata