Hodorkovski, redutabilul concurent din penitenciar

 
Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, nu are de ales: el va trebui sa ia cât de curând o decizie pe marginea noului dosar IUKOS. Însa, din punct de vedere politic,  pentru  Medvedev  sunt  periculoase  ambele  variante: atât  continuarea  procesului,  cât  si eliberarea lui Hodorkovski, considera ziarul rus Gazeta.
 
În opinia cotidianului moscovit, puterea rusa a avut proasta inspiratie de a-l aduce pe Mihail Hodorkovski, in toiul crize economice, la Moscova si de a initia un proces lung si public pe marginea unui nou cap de acuzare.
În timp ce tara se va confrunta cu dificultati economice din ce in ce mai evidente, iar increderea populatiei in putere va fi subminata, in plin centrul capitalei se va derula zilnic un proces cu o evidenta tenta de inechitate, in care judecat va fi un om capabil, in opinia societatii ruse, sa constituie o concurenta notabila liderilor supremi ai tarii, in rol de „administrator pe timp de criza”, subliniaza Gazeta.
 
În conditiile in care „lupta cu oligarhii” pare deja un subiect rasuflat, iar Hodorkovski fusese deja condamnat pentru aceleasi fapte, noul proces nu va mai fi considerat de populatie drept „o necesitate obiectiva”, ci mai degraba ca o razbunare a puterii la adresa lui Hodorkovski si ca o dorinta a acesteia de a-l lasa dupa gratii o perioada cât mai lunga.
Acest lucru va face ca balanta simpatiilor sa se incline in favoarea oligarhului cazut in dizgratie , cu atât mai mult cu cât anii lungi pe care Hodorkovski i-a petrecut deja in spatele gratiilor i-au atribuit imaginea unui martir.
 
În afara de aceasta dragoste pentru martiriu, poporul ar putea simpatiza cu Hodorkovski si din alte doua motive: din dorinta de a avea un lider mai eficient pe vreme de criza si din respect pentru principiul de  rotatie  a  cadrelor  de  conducere. Potrivit Gazeta, societatea rusa a  obosit deja  de inamovibilitatea liderilor tarii, iar actuala criza economica amplifica cererea de noi lideri politici.
Pentru poporul rus, Mihail Hodorkovski ar putea deveni un „nou (Anatoli) Ciubais”, unul care, in  pofida  afacerilor  suspecte  din  trecut, este  apreciat pentru experienta  sa  in ceea  ce  priveste administrarea pe timp de criza, adica cea mai ceruta calitate la ora actuala.
 
Desigur, „calitatile anticriza” ale lui Mihail Hodorkovski nu trebuie supraevaluate: la vremea sa, el initiase la IUKOS cele mai elementare reforme. Cu toate acestea, este clar ca oligarhul detine o experienta notabila in administrarea unei mari companii industriale, care i-a parvenit intr-o stare destul de jalnica. Spre deosebire de acelasi Ciubais, Hodorkovski nu are o carisma negativa, iar comparativ cu alti oligarhi, cum ar fi Berezovski, Abramovici sau Deripaska, care nu au facut decât sa „mulga” fondurile mostenite de la URSS, Hodorkovski s -ar putea lauda si cu o activitate inovatoare.
 
De exemplu, el a dat in exploatare primul zacamânt de petrol din perioada postsovietica – Priobsk.
Este posibil ca Hodorkovski personal sa nu aiba atât de multe idei interesante, insa el este adorat de intelectuali, se bucura de renume federal si este perfect capabil sa gaseasca un limbaj comun cu paturile largi ale populatiei. Dupa cum subliniaza Gazeta, putin politicieni rusi se pot lauda astazi cu o asemenea imbinare de calitati.
 
Prin urmare, puterea rusa vede in Hodorkovski un concurent periculos. Tocmai acest element determina ziarul rus sa nu impartaseasca optimismul celor care cred ca Medvedev este in stare sa-l elibereze, cu un gest de larghete, pe oligarh, dând astfel startul liberalizarii mult asteptate. Eliberarea lui Hodorkovski, in combinatie cu anularea cenzurii si cu revenirea libertatilor politice, va insemna pentru Medvedev aparitia unei amenintari directe.
 
Chiar daca Hodorkovski va promite ca nu se va implica in politica sau va accepta sa lucreze pentru Medvedev, mai devreme sau mai târziu el va putea sa-si impuna jocul. Fara indoiala, Medvedev are de ce sa se teama.
 
În aceasta consta dilema lui Medvedev: sa autorizeze continuarea unui proces irational, care il transforma pe Hodorkovski in erou si in principal candidat in lupta anticriza, sau sa „elibereze fiara din cusca”? Ambele variante sunt destul de periculoase pentru presedinte.
De altfel, aceasta nu este singura problema principiala cu caracter politic care necesita actiuni ferme si univoce din partea lui Medvedev. Istoria demonstreaza ca de câstigat are doar cel care nu se teme sa-si asume riscuri, conchide ziarul rus.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata