Hotărârea privind reducerea accizei la motorină ar putea fi adoptată în Guvern

Hotărârea de Guvern privind reducerea accizei la motorină ar putea fi adoptată miercuri (28 aprilie 2010) în Guvern, a declarat marţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, într-o conferinţă de presă.

„Am certitudinea că mâine (miercuri – n.r.) vom adopta în Guvern hotărârea privind reducerea accizei la motorină, iar după acest moment vom promova alte două forme de ajutor de care tot vorbim, respectiv bunăstarea la porc şi pasăre”, a spus Dumitru.
Acesta a precizat că, anul acesta, MADR va plăti prin schema unică pe suprafaţă 81 de euro pe hectar din fonduri europene, iar prin plăţile naţionale complementare 86 de euro pe hectar.

„Vom plăti şi celelalte forme de ajutor introduse, respectiv pentru tomatele folosite în procesare, sprijinul de ajutor de criză pentru lapte, cel pe programul naţional apicol şi de reconversie din agricultura ecologică”, a explicat şeful de la Agricultură. Propunerea MADR referitoare la motorină prevede reducerea accizei de la 29,3 euro la mia de litri, la 21 de euro la mia de litri – limita minimă admisă de Uniunea Europeană.

Efectul acestei HG ar fi important pentru întregul sector agricol, deoarece ar duce la o diminuare a cheltuielilor fermierilor cu 1,16 lei pe litru, ceea ce reprezintă 30 la sută din costurile cu motorina folosită în campania de primăvară. Potrivit proiectului MADR, ajutorul de stat pentru motorină se acordă sub formă de rambursare şi se aplică pentru o cantitate totală de 700,6 milioane de litri. Spriijnul se acordă pentru cantităţile maxime de motorină achiziţionate şi utilizate începând de la data intrării în vigoare a HG şi până la 31 decembrie 2012.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata