Hunedoara: Descoperirile recente de la Sarmizegetusa Regia vor fi prezentate la Ziua Porţilor Deschise

Cele mai noi descoperiri arheologice din cetatea dacică Sarmizegetusa Regia în Munții Orăștiei vor fi prezentate turiștilor cu prilejul Zilei Porților Deschise, manifestare ce va organizată sâmbătă, în fosta capitală a Daciei.

Iubitorii de istorie vor putea afla direct de la specialiști explicații despre situl arheologic și piesele de referință ce au fost găsite în acest perimetru cu ocazia săpăturilor sistematice efectuate în decursul anilor.

„În cadrul evenimentului va fi asigurat ghidaj de specialitate gratuit, vor fi prezentate descoperirile arheologice recente și se va organiza un atelier interactiv unde publicul va putea viziona reconstituiri tridimensionale ale diferitelor construcții dacice și ale unor artefacte”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Daniel Iancu.

Situl arheologic va putea fi vizitat gratuit între orele 10,00-18,00.

Una dintre cele mai importante și recente descoperiri de la Sarmizegetusa Regia este o matriță din bronz ce era folosită acum 2.000 de ani de către un bijutier pentru confecționarea unor obiecte de podoabă pentru locuitorii cetății. „Apariția piesei la Sarmizegetusa Regia arată că acolo era un mediu cosmopolit, care își permitea ceea ce este mai bun’, aprecia conf.univ.dr. Gelu Florea, coordonatorul științific al șantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Ziua Porților Deschise la Sarmizegetusa Regia este organizată de Colectivul de cercetare al șantierului arheologic „Cetățile dacice din Munții Orăștiei”, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca împreună cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Consiliul Județean Hunedoara.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munții Orăștiei se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, care a impus mai multe reguli de vizitare, acolo fiind instituită și o pază permanentă asigurată de jandarmii montani. Cetatea este vizitată anual de mii de turiști. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata