Hunedoara: Muzeul din Deva va finanţa proiectul primului parc arheologic cu locuinţe similare neoliticului

Primul parc arheologic din România, în care vor putea fi văzute locuinţe similare celor din perioada neolitică, specifice culturii Turdaş, va putea fi vizitat peste doi ani de zile, lucrările urmând să fie finanţate din fonduri alocate Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva de către Consiliul Judeţean Hunedoara.

 Coordonatorul ştiinţific al proiectului este profesorul universitar Sabin Luca, de la Muzeul Brukental din Sibiu, acesta stabilind luni, în comuna hunedoreană Turdaş, împreună cu autorităţile locale, viitorul amplasament al parcului arheologic. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de circa cinci hectare, situată în vecinătatea DN 7 Deva-Orăştie, într-o zonă ce a fost cercetată sistematic timp de mai mulţi ani.

‘În antichitatea străveche, situl de la Turdaş cuprindea aproape 100 de hectare, fiind cea mai mare incintă fortificată din zonă. Pe baza cercetărilor de aici am ajuns la concluzii ştiinţifice în ceea ce priveşte forma locuinţelor, a gospodăriilor, a locurilor de adăpostire a animalelor sau atelierele de şlefuit piatra’, a declarat prof.univ. Sabin Luca, recunoscut pentru faptul că a organizat, zeci de ani, cercetări sistematice ale sitului Turdaş.

Viitorul parc arheologic va fi un model viu a ceea ce se întâmpla în zona Turdaş în urmă cu peste 6.200 de ani, în locuinţele ce vor popula arealul stabilit turiştii urmând să vadă obiecte sau replici ale acestora, descoperite în situl arheologic.

La rândul său, directorul MCDR Deva, Liliana Ţolaş, a menţionat că proiectul este unul fezabil, ce îşi propune să atragă spre siturile istorice din judeţul Hunedoara pe turiştii care circulă pe autostrada Nădlag-Deva-Sibiu.

‘Ne propunem ca acest parc arheologic să fie vizitabil în maxim doi ani de zile. Costurile de realizare sunt în sarcina MCDR Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara. După ce vom primi toate avizele necesare de la Ministerul Culturii vom încerca să atragem şi finanţări europene nerambursabile’, a explicat Ţolaş.

Proiectul se bucură de sprijinul autorităţilor locale din comuna Turdaş, primarul localităţii, Remi Bocşeri, afirmând că parcul se va constitui într-o oportunitate de dezvoltare a comunităţii. ‘Este un proiect dedicat celor care ne vizitează ţara şi va aduce foarte multe beneficii pentru comunitatea noastră’, a spus Bocşeri.

Primele cercetări arheologice în zona Turdaş au fost făcute în anul 1875, rezultatele fiind prezentate la diverse congrese internaţionale. Colecţia arheologică de la Turdaş poate fi văzută în muzeele din Deva, Alba-Iulia sau Cluj-Napoca sub denumirea de „Cultura Turdaş”, aceasta incluzând unelte şi vase din ceramică, os, cremene şi piatră din epoca neolitică.

„Cultura Turdaş” este una dintre cele mai cunoscute culturi ale neoliticului dezvoltat (aproximativ 5.500 – 4.000 a.Ch.). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata