Iarna va fi ca vara la factura de gaze naturale

– Autoritatea de Reglementare în Energie vrea să introducă un sistem liniar de facturare a gazelor, prin care vom plăti aceeaşi sumă în fiecare lună, chiar dacă iarna consumăm mai mult, iar vara, mai puţin. Instituţia va elabora un calendar pentru scumpirea treptată a gazelor din primăvară, în funcţie de suportabilitatea populaţiei şi de costurile furnizorilor.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se gândeşte la introducerea din această iarnă a unui sistem liniar de facturare a consumului de gaze al populaţiei, astfel încât să fie eliminate discrepanţele uriaşe din facturile din timpul iernii, când se utilizează un volum mare de gaze, şi cele din vară, când consumul scade.

Practic, vom achita aceeaşi sumă de bani în fiecare lună a anului, în loc să plătim iarna foarte mult, iar vara, mai puţin.„Marele avantaj al acestui sistem este faptul că oferă predictibilitate în bugetul familiei
pentru plata utilităţilor. Şi iarna, şi vara, valoarea facturii ar fi aceeaşi”, a declarat, pentru „Adevărul”, Dan Plaveti, preşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, sunt în analiză mai multe variante, printre care introducerea unui sistem liniar pe tot timpul anului, bazat pe o estimare în funcţie de consumul din anul precedent, urmat de o regularizare la sfârşitul fiecărui an, aşa cum se procedează în Germania.

O altă posibilitate este modelul francez, adică un sistem de abonamente cu mai multe regularizări. „Şi pentru operatori va fi avantajos, pentru că investiţiile în reţele se fac de regulă vara, când consumul este scăzut. Mai mult, se vor reduce costurile cu citirea contoarelor, ceea ce se va traduce printr-o micşorare a facturii„, a mai spus Plaveti.

Sistemul ar putea fi implementat cel mai devreme peste trei luni. „Vom organiza informări şi dezbateri, pentru a explica ce urmărim şi pentru a culege reacţii pe această temă”, a adăugat oficialul ANRE.

Potrivit calculelor ANRE, dacă preţul gazelor va fi indexat cu inflaţia din 2009, adică va creşte cu 5,6%, factura pentru un consumator care foloseşte gaze doar pentru aragaz va fi mai mare în medie cu doi lei pe lună, iar, în cazul celor care utilizează gaze pentru încălzire, apă caldă şi gătit, majorarea va fi în medie cu 22 de lei pe lună.

Integral în Adevărul

 

Citește și
4 Comentarii
 1. PENSIONAR spune

  Titlul corect ar trebuisa fie „Vara va fi ca iarna”. Veti vedea in curand. Apoi nu mai este nimic de facut…

 2. Raddu spune

  Mi se pare un abuz! Cel mai corect ar fi sa platesti cat consumi IN FIECARE LUNA!

  Cu regularizarea e o mare teapa, poti fi tras in piept lejer pe facturi (prin impartirea m3 pe diferite PCS, neluand in calcul cifrele deja facturate intre regularizari).

  De fapt ei au nevoie de un flux constant de bani ce le va intra in buzunar.

 3. Bibi spune

  Dle Dan Plaveti, ce ar fi sa ma SCUTITI de analiza dvs asupra BUGETULUI FAMILIEI MELE??? E problema mea cat consum iarna sau vara. Poate intr-o luna de iarna nu am bani si inchid caldura. Conform sistemul dvs ar tb sa platesc in continuare, urmand ca la regularizarea anuala sa-mi iau banii inapoi? Pai pana atunci eu va CREDITEZ degeaba, si intre timp pot muri de foame.

  Nu mai luati Germania in calcul la comparatii, nu cred ca aia de acolo scumpesc in mod constant gazele. (si nici nu cred ca salariul minim este 150€)

 4. un prost spune

  Ce mai mare prostie! Daca romanul moare in toamna, guvernul sau aceala de la Autoritatea de Reglementare în Energie care a propus asa ceva ii va da banii platiti in avans inapoi…macar pentru inmormantare?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata