Iaşi: Gala Premiilor Operelor Naţionale, la a doua ediţie

Iașiul va deveni pentru o zi capitala Operelor din România, odată cu desfășurarea celui mai grandios eveniment al scenelor lirice românești, cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, ce va avea loc duminică, 22 iunie.

Managerul Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea, a declarat joi că, în cadrul manifestării, vor fi acordate premii la 12 categorii de nominalizări pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai bună solistă, cel mai bun solist și respectiv cea mai bună solistă de balet, pentru concepția decorului sau a concepția costumelor, cel mai bun debut feminin, cel mai bun debut masculin și cel mai bun musical — spectacol de operetă.

Pe lângă aceste distincții, se vor acorda unor mari artiști premii de excelență pentru întreaga activitate, dar și premii speciale ale Galei, pentru evenimentul liric al anului și marele premiu. Acestea vor fi înmânate de personalități marcante ale societății românești din țară și străinătate: Viorica Cortez, Ileana Iliescu, Dan Grigore, Andrei Șerban, Răzvan Theodorescu, Pompei Hărășteanu, Vasile Moldoveanu, Gigi Căciuleanu și mulți alții.

De asemenea, de la ora 19.30, în foaierul Teatrului National, va fi lansat în prezenta cunoscutei mezzo-soprane Viorica Cortez, volumul CORTEZ, semnat de Marius Constantinescu (editura Baroque Books & Arts, cu o concepție grafică de Ana Wagner), reprezintă o premieră pentru piața de carte din România.

Juriul Galei Premiilor Operelor Naționale este format din Anca Florea, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, numele său figurând în enciclopedii și dicționare de specialitate, în țară sau în SUA, primind și Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler și de Ofițer; Costin Popă, critic muzical, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor; conf. Univ. Dr Vivia Săndulescu, critic și istoric de dans, autor și traducător; Luminița Arvunescu — muzicolog și realizator la Radio România, cea care a creat seria de transmisiuni directe de la Metropolitan, New York; dirijorul Petre Sbârcea—prof. Univ. Dr. Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’, Cluj-Napoca.

Gala este o inițiativă a Operei Naționale Române Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, cu sprijinul Ministerului Culturii. Evenimentul face parte din Festivalul Internațional al Educației, FIE, ediția a II-a, ce se desfășoară în perioada 20-29 iunie și se dorește a fi o sărbătoare a culturii și a educației, în contextul aspirației Iașului la a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata