Iaşi: Liderul clanului Corduneanu, cercetat sub control judiciar

Magistrații Curții de Apel Iași au respins propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DIICOT pe numele lui Constantin Corduneanu, liderul celui mai mare și periculos clan de interlopi din zona Moldovei, el urmând să fie cercetat sub control judiciar.

Constantin Corduneanu și Ovidiu Ranzburg au fost reținuți joi seară pentru 24 de ore pentru constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Înainte de expirarea ordonanțelor de reținere, judecătorii Curții de Apel Iași au decis să nu emită mandate de arestare preventivă pe numele acestora și au dispus cercetarea lor sub control judiciar.

În același dosar a fost reținut și avocatul vasluian Neculai Horobeț, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și favorizare a făptuitorului. Neculai Iarcă și Florin Nicolae Ghinea, cunoscut sub numele de Ghenosu, sunt anchetați pentru complicitate la contrabandă, cel din urmă fiind arestat în altă cauză. În dosar este anchetată și Laura Iuliana Dumitrescu, concubina lui Ovidiu Ranzburg, pentru complicitate la nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În cursul lunii iulie 2014, Corduneanu a inițiat un grup infracțional cu scopul introducerii în mod ilegal în România de armament și a muniției aferente. Pentru punerea în aplicare a intențiilor sale, Corduneanu a luat legătura cu Ovidiu Ranzburg, care se afla în Italia, pentru a-i aduce un pistol și muniția aferentă. La intrarea în țară, Ranzburg a fost prins cu un revolver de producție spaniolă și 19 cartușe calibru 9 mm. În autoturismul care a fost oprit în trafic de polițiștii vasluieni se afla și Neculai Iarcă.

„Din investigații a rezultat faptul că arma și muniția găsite asupra inculpatului Ovidiu Ranzburg erau ale inculpatului Constantin Corduneanu, acesta fiind cel care i le înmânase în cursul lunii august 2014. De asemenea, această armă și muniție au fost procurate anterior de inculpatul Constantin Corduneanu de la persoane neidentificate care le-au introdus în mod ilegal în România. Inculpații Constantin Corduneanu și Ovidiu Ranzburg au fost puși în legătură de inculpatul Ghinea Florin Nicolae zis Ghenosu, persoană care a intermediat introducerea în țară de către Ranzburg Ovidiu a unui pistol și a muniției aferente”, se menționează într-un comunicat.

Clanul Cordunenilor a fost constituit inițial pe criteriul apartenenței familiale. Structura „clanului” a devenit treptat o rețea de tip mafiot, în care elementele de comandă aparțineau membrilor familiei, iar palierul de execuție era asigurat de ceilalți membri ai grupului.

Fost sportiv de performanță, Costel Corduneanu și ceilalți șapte frați ai săi s-au făcut remarcați, în perioada 1990-2004, în Franța, Italia, Germania și Polonia, pentru infracțiuni ce au variat de la hoții la drumul mare în Germania la jafuri, bătăi, acte de vandalism, spargeri și furturi de mașini în Franța și Italia. Unii dintre ei au ajuns în atenția polițiștilor, procurorilor și judecătorilor pentru vătămare corporală, șantaj și trafic de droguri și de carne vie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata