Iaşi: Parteneriat privind dublarea duratei de supravieţuire a bolnavilor de cancer pulmonar, semnat la Institutul Regional de Oncologie

Un parteneriat privind dublarea duratei de supravieţuire a bolnavilor de cancer pulmonar a fost lansat la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul celei de-a opta ediţii a „Zilelor oncologiei ieşene”, eveniment care se va desfăşura în perioada 21-24 noiembrie.

„Astăzi are loc la Iaşi a treia întâlnire organizată de AstraZeneca cu ocazia lansării unei alianţe mondiale de luptă împotriva cancerului şi de prelungire a duratei de supravieţuire la cinci ani pentru pacienţii cu cancer pulmonar. Această patologie are o pondere importantă în patologia tratată de Institutul Regional de Oncologie, întrucât 12% din cazurile noi depistate în primele nouă luni ale anului se referă la pacienţii cu cancer bronhopulmonar. Conducerea institutului face toate eforturile ca pacienţii sau persoanele sănătoase să aibă acces cât mai repede la screening, la un diagnostic corect şi bine stabilit şi, bineînţeles, să ajungă cât mai repede la un tratament. Toate cele trei etape sunt foarte importante pentru a prelungi speranţa de viaţă”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă managerul IRO, Mirela Grosu.

Potrivit organizatorilor, manifestarea de la Iaşi îşi propune să lanseze la IRO o platformă cu evenimente care se desfăşoară în ţară şi străinătate.

„Această alianţă reuneşte cercetători de la nivel internaţional, grupuri mari de advocacy ale pacienţilor cu cancer pulmonar, compania pe care o reprezint la acest eveniment, scopul fiind acela de a crea o misiune comună, ca până în anul 2025 supravieţuirea pacientului cu cancer să crească practic de două ori. Acest lucru este important. Cancerul pulmonar rămâne cea mai redutabilă formă de cancer şi cu mortalitatea cea mai mare. Şi dacă la nivel european aţi văzut iniţiative care îşi propun să crească supravieţuirea pacienţilor de cancer, este esenţial să ne adresăm acestei afecţiuni. Ultimii ani au arătat progrese importante atât în domeniul diagnosticului, cât şi în domeniul terapiilor în cancerul pulmonar, terapii care se deosebesc foarte mult faţă de aceea ce ştim noi ca fiind terapii standard. Sunt terapii ţintite, care atacă receptori, molecule diferite pentru diferite tipuri de cancer şi de asemenea un diagnostic mult mai sofisticat, care face ca abordarea pacientului să necesitate o reunire a unei echipe de specialişti, ceea ce denumim noi echipa multidisciplinară”, a declarat Irina Berechet, director comunicare AstraZeneca.

Potrivit acesteia, parteneriatul strategic Lung Ambition Alliance urmăreşte accelerarea progresului înregistrat în abordarea cancerului pulmonar şi schimbarea semnificativă a vieţii pacienţilor cu această formă de cancer. Parteneriatul vine cu o nouă abordare în diagnosticul şi tratamentul în cazul cancerului pulmonar în toate stadiile sale.

„În zilele noastre, în domeniul oncologiei se conturează o nouă paradigmă a managementului maladiei. Mortalitatea la bolnavii de cancer este în continuă scădere, iar descoperirile ştiinţifice se fac într-un ritm uimitor. Vorbim de detectare precoce a cancerului, diagnosticare precisă, terapii personalizate care permit abordări individualizate ale pacienţilor, cu rezultate mai bune, atât din punctul de vedere al supravieţuirii, cât şi al calităţii vieţii omului”, a declarat şeful departamentului de biologie moleculară de la IRO, Iuliu Ivanov.

Şeful secţiei oncologie medicală de la IRO, Lucian Miron, spune că la nivel naţional cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică.

„Ne aflăm în faţa celui mai important cancer uman, cancerul bronhopulmonar. Înainte de anii 1900, începutul secolului XX, era o raritate iar la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a devenit principalul cancer uman. Cauza, fără îndoială, este răspândirea obiceiului fumatului. Timp de decenii acest cancer a fost simplu de tratat (…). După anul 2000 a fost o adevărată revoluţie a cancerului bronhopulmonar. (…) S-au făcut paşi importanţi în diagnosticul şi tratamentul cancerului pulmonar. Totuşi, rămâne principalul cancer care ucide, atât în România, cât şi în lume. Accesul cât mai rapid la terapiile ţintite, precum şi la imunoterapie este foarte important pentru un management corect şi eficient al cancerului pulmonar. Sper să putem vorbi peste câţiva ani despre rate de supravieţuire tot mai mari’, a afirmat Lucian Miron.

Membrii fondatori ai parteneriatului Lung Ambition Alliance au identificat trei zone prioritare de intervenţie: creşterea gradului de acurateţe a deciziei clinice pe baza analizei datelor de screening, accelerarea activităţii de cercetare şi accesul pacienţilor la medicamentele inovatoare şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu cancer pulmonar.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata