Iaşi: Primarul şi viceprimarul din Hârlău, arestaţi la domiciliu, suspendaţi din funcţie de subprefect

Subprefectul judeţului Iaşi, Bogdan Abălaşi, a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că primarul din Hârlău, Constantin Cernescu, a fost suspendat din funcţie.

„Având în vedere comunicarea Tribunalului Iaşi, Secţia Penală, prin care s-a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 22 ianuarie, astăzi am semnat ordinul privind suspendarea de drept a mandatului primarului din oraşul Hârlău, Constantin Cernescu. Aceeaşi măsură s-a luat şi în cazul fostului viceprimar, actualmente consilier local, Florin Țăpuşă”, a declarat, vineri, jurnaliştilor subprefectul Bogdan Abălaşi.

Pe 22 ianuarie, primarul oraşului Hârlău, Constantin Cernescu, şi viceprimarul localităţii, Florin Țăpuşă, au fost reţinuţi de procurorii DNA — Serviciul Teritorial Iaşi, pentru 24 de ore, şi ulterior arestaţi la domiciliu, sub acuzaţia de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi instigare la fals intelectual. În acelaşi dosar sunt judecaţi şi şeful Ocolului Silvic din Hârlău, Ioan Amariei, şi şoferul personal al acestuia, Mihai Vatavu.

Potrivit DNA, primarul din Hârlău, Constantin Cernescu, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni), şi instigare la fals intelectual, iar viceprimarul Florin Țăpuşă — de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (2 infracţiuni), efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.

Totodată, Ioan Amariei, şef al Ocolului Silvic Hârlău, este acuzat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (3 infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (8 infracţiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (5 infracţiuni), participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Mihai Vatavu, şoferul personal al şefului Ocolului Silvic Hârlău, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Pe 17 decembrie 2015, primarul Cernescu a dispus şi a determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepţie în care să consemneze faptul că lucrarea ”Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pîrcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni” era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate.

Astfel a fost creată o pagubă Primăriei Hârlău de 2.433,43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate, dar achitate de către unitatea administrativ teritorială.

În perioada august — septembrie 2015, Țăpuşă a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale (ce deţine un restaurant, o pizzerie şi o florărie), s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele societăţii şi a efectuat plăţi către angajaţi.

În aceeaşi perioadă, el a determinat un angajat al Poliţiei Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca şoferul să plătească taxa de 250 lei expres prevăzută de o hotărâre a Consiliului Local.

În aceeaşi calitate, a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activităţi de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hârlău. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: primaria-hirlau.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata