Iaşul scapă de şantiere abia după 2015

Teoretic, Iaşul ar fi ca-n palmă până în 2015, conform declaraţiilor reprezentanţilor Primăriei. Dacă nu va fi deschis niciun şantier nou în perioada următoare şi dacă lucrările de acum se vor termina la timp, după şase ani ar trebui să avem un oraş fără excavatoare şi devieri de drumuri.  Cele mai multe lucrări de pe şantierele din Iaşi vor fi gata anul viitor, implementarea câtorva proiecte amânându-se până în 2015. Practic însă, consilierii locali sunt sceptici cu privire la termenele înaintate de Primărie.

După anul 2015, conform declaraţiilor reprezentanţilor Primăriei, în Iaşi nu vor mai fi şantiere. Ceva mai sceptici sunt, însă, consilierii locali, care nu speră să scape de şantiere cel puţin în următorii zece ani.

Eu nu cred că în următorii zece ani, Iaşul va fi ca-n palmă. Se proiectează şi se construieşte dezlânat. Ar fi necesar un masterplan pentru oraş, dar deja e prea târziu pentru a fi realizat”, ne-a declarat consilierul PD-L, Sorin Ionescu.

Nici consilierul PNL, Radu Botez, nu este mai optimist. „Nici în 30 de ani nu vom scăpa de şantiere. La ora aceasta, infrastructura oraşului este zero”, a subliniat Radu Botez.

Cele mai multe şantiere din Iaşi ar trebui să fie închise anul viitor. Dacă în 2010, o parte din şantiere vor fi închise, alte lucrări, cum ar fi cele prevăzute într-un plan de dezvoltare a Iaşului, abia vor demara. Indiferent de termenele şi costurile stabilite iniţial pentru fiecare şantier în parte, au fost necesare în fiecare caz prelungiri ale perioadelor de execuţie şi suplimentări de contracte.

Lucrările la liniile de tramvai din Tătăraşi ar trebui finalizate până la sfârşitul anului. Firma grecească Themeli şi firma SCCF din Câmpulung Moldovenesc efectuează lucrările de pe şantierul deschis în acea zonă.

După ce lucrările la liniile de tramvai şi la carosabilul din Tătăraşi vor fi gata, Primăria va deschide şantierul pentru reparaţia trotuarelor din acea zonă. Şi lucrările la liniile de tramvai din zonele Gării, Arcu şi Cuza-Vodă vor fi gata la mijlocul anului 2010.

În 2010 trebuie finalizate lucrările de refacere a trotuarelor din Iaşi. Banii pentru lucrări provin din împrumutul de la Dexia, care trebuie rambursat în 20 de ani. Tot în vara anului 2010 vor fi gata lucrările de la Centrul Expoziţional Moldova.

Cele mai multe şantiere vor fi închise în 2010, dar atunci va începe implementarea proiectelor cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare (PID) pentru Polul de Creştere a Iaşului. Cele mai importante proiecte din PID sunt amenajarea bazei de agrement Ciric şi construirea pasajului de la Octav Băncilă.

Finalizarea proiectului de la Hala Centrală se lasă aşteptată. Planul are deja nouă ani, dar se prelungeşte până în decembrie 2010. Firma Conest a început în anul 2000 lucrările, iar primul obiectiv, piaţa agroalimentară, a fost finalizat în decembrie 2003. Abia în 2006 au demarat lucrările pentru un alt obiectiv din proiect – pasajul pietonal.

Sursa: Ziua de Iasi

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata