IEA spune că recuperarea cererii de petrol va încetini pentru restul anului 2020

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) și-a redus marți previziunile privind cererea de petrol din 2020, invocând precauție cu privire la ritmul redresării economice în urma pandemiei.

IEA, cu sediul la Paris, și-a redus perspectivele pentru 2020 cu 200.000 de barili pe zi (bpd), la 91,7 milioane bpd, în cea de-a doua versiune inferioară a acestuia, în tot atâtea luni.

„Ne așteptăm ca redresarea cererii de petrol să scadă semnificativ în a doua jumătate a anului 2020, majoritatea câștigurilor ușoare fiind deja realizate”, a declarat IEA în raportul său lunar.

„Încetinirea economică va dura luni de zile pentru a se inversa complet … în plus, există potențialul ca un al doilea val al virusului (deja vizibil în Europa) să reducă mobilitatea din nou”.

Creșterile reînnoite ale cazurilor COVID-19 în multe țări și măsurile de blocare aferente, lucrul la distanță continuu și un sector aerian încă slab afectează cererea, a spus AIE.

China – care a ieșit din blocare mai devreme decât alte economii majore și a oferit un sprijin puternic cererii globale – continuă o recuperare puternică, în timp ce creșterea virusului în India a contribuit la cea mai mare scădere a cererii din aprilie, a declarat IEA.

Creșterea producției globale de petrol și perspectivele de cerere degradate înseamnă, de asemenea, o atracție mai lentă a stocurilor de țiței care s-au acumulat la înălțimea măsurilor de blocare, a adăugat acesta.

Agenția prezice acum extrageri implicite de acțiuni în a doua jumătate a anului de aproximativ 3,4 milioane de barili pe zi, cu aproape un milion de barili pe zi decât a prezis luna trecută, nivelurile de stocare din iulie din țările dezvoltate atingând din nou recorduri.

Sursa: reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata