Ieşenii plătesc din ce în ce mai greu taxele şi impozitele locale

Doar 59,2% din cei 686,8 milioane lei prevazuti drept venituri in proiectul bugetului local pe 2009 au fost colectati de la inceputul anului si pana pe 18 septembrie. Acest procent indica, totusi, o crestere de 11,67% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Daca persoanele fizice aleg sa isi achite din vreme taxele si impozitele locale, persoanele juridice o fac cu intarziere sau nu o fac deloc.

Cel mai elocvent exemplu il constituie incasarile de la persoanele juridice pentru impozitul pentru teren. Doar 23,26% din cei 11,37 milioane lei prognozati la aceasta categorie au intrat in visteria DEFPL. Aceasta inseamna o scadere de aproximativ 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

De cealalta parte, 81,5% din suma preconizata a fi incasata drept impozit pe terenuri de la persoanele fizice a si fost primita.

Incasari slabe si de la persoanele juridice la impozitul pe cladiri, acestea achitand doar 38,96% din cat estimase municipalitate pentru acest an, ceea ce inseamna o scadere cu 4,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Persoanele fizice au achitat, in schimb, 69,42% din impozitele pe cladiri preconizate pentru anul 2009, acest lucru insemnand o crestere de 2,6% fata de 2008.

La impozitul pentru transporturi, persoanele fizice au generat un grad de incasare de 73,6%, cu 27,6% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. In cazul persoanelor juridice, gradul de incasare este de 56,29%, cu 3,1% mai putin decat in 2008.

30 septembrie este ultima zi in care iesenii isi pot achita cea de-a doua transa din taxele si impozitele locale fara a fi penalizati.

Sursa: Flacara Iasului

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata