Ieşirea din criză a României va fi mai dificilă decât ne închipuim

Ieşirea din criză a României va fi dificilă, pentru că a intrat în această situaţie „absolut dezarmată”, a declarat vineri,  23 aprilie, la o conferinţă pe tema strategiei Europa 2020, Theodor Stolojan, membru al Parlamentului European, fost prim-ministru.

„Ieşirea din criză a României va fi mai dificilă decât ne închipuim, pentru că a intrat absolut dezarmată atât din punct de vedere al politicii monetare, cât şi al politicii fiscale”, a avertizat Stolojan.

El a arătat că, în ultimele două decenii, România a fost pusă de două ori în situaţii de vulnerabilitate din cauza gestionării echilibrului extern.

La sfârşitul anului 2008, România a fost pusă într-o situaţie de vulnerabilitate deosebită, creată de faptul că datoria pe termen scurt era mai mare decât rezervele BNR diminuate cu rezervele pe care băncile comerciale trebuie să le ţină la Banca Centrală.

Am ieşit din această situaţie printr-un împrumut extern masiv de 20 de miliarde de euro. Ieşirea din criza din anii 1996 – 2000 s-a făcut prin resurse interne, dar la sfârşitul lui 2008 ieşirea din situaţia de vulnerabilitate s-a făcut prin mijloace care creează noi riscuri în anii următori”, a spus Stolojan.

Acesta a atras atenţia că o creştere cu unu la sută a dobânzilor pe piaţa internaţională ar însemna pentru România un miliard de euro plăţi suplimentare numai de dobânzi.

„De data aceasta, România nu mai are altă şansă de a preveni alte riscuri decât să facă ceea ce trebuie în materie de productivitate şi competitivitate”, a subliniat Stolojan.

România nu mai are timp pentru a tărăgăna reformele esenţiale, a avertizat fostul premier. El a mai spus că o dificultate pentru ţara noastră este reprezentată şi de faptul că populaţia este axată pe cultura extragerii de rente, iar ceea ce se întâmplă astăzi cu reforma pensiilor, a salarizării unitare şi ceea ce se va întâmpla cu reforma sistemului de asistenţă socială nu reflectă decât acest spirit inclusiv la nivelul Academiei Române.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata