IGPR: Aproape 300 de persoane, audiate în cazul dosarului privind poliţele de asigurare pentru locuinţe

Aproape 300 de persoane sunt audiate în cazul dosarului privind polițele de asigurare pentru locuințe întocmite de o societate de asigurare, a anunțat miercuri comisar șef de Poliție Cătălin Ioniță, directorul Direcției de Investigare a Fraudelor din IGPR.

„În acest moment, în cadrul direcției de investigare a fraudelor sunt efectuate audieri cu privire la circa 292 de persoane. Există suspiciuni de săvârșirea abuzului în serviciu și fals intelectual, fiind începută urmărirea penală în cauză.

Discutăm de 11.671 de polițe până în acest moment. Vreau să vă subliniez că prioritatea Poliției Române și, evident, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de Urmărire penală și Criminalistică pe acest dosar și în general pe dosarele de natură economică, este recuperarea prejudiciului adus bugetului de stat”, a spus comisar șef Cătălin Ioniță, într-o declarație de presă.

El a precizat că polițele de asigurare au fost antedatate, cu data de 27 iulie 2013, când a intrat în vigoare legea 243 din 17 iulie 2013, acest aspect fiind practic obiectul verificărilor.

Anchetatorii audiază atât angajații societății de asigurare, cât și colaboratorii săi. Prejudiciul estimat ar fi de 400.000 euro, iar urmărirea penală este asupra a 292 de persoane, la care se adaugă și alte 47 de persoane cu diferite funcții.

Citeste si:  CNA a respins o cerere de înfiinţare a unei televiziuni pentru adulţi

Pe 15 mai, procurorii Parchetului General au acuzat mai mulți angajați ai companiei Omniasig că au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuințelor cu încălcarea dispozițiilor legale în materie. Potrivit unui comunicat al Parchetului, începând cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuințe obligația încheierii unei polițe de asigurare obligatorie a locuinței (PAD — poliță de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei polițe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificările aduse Legii nr. 260/2008 de dispozițiile Legii nr. 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 și intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice și juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuințelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

În aceste condiții, societățile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condițiile existenței asigurării obligatorii a locuinței, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 euro pentru locuințele de tip A și 10 euro pentru locuințele de tip B.

Citeste si:  Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor vor fi emise în 2010

Sumele de 20 și 10 euro trebuiau virate de societățile de asigurare în conturile societății de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esențială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor).

În cazul Omniasig, antedatând polița de asigurare facultativă s-a creat aparența că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii și, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID.

Procurorii susțin că, dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajații companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie și să încaseze suma de 20/10 euro ce urma a fi virată în contul PAID.

Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă.

Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absența unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner