IGPR: O nouă înşelăciune prin metoda „accidentul”; prejudiciu de 50.000 de lei

Polițiștii din Hunedoara au identificat și reținut un bărbat bănuit că ar fi înșelat o femeie cu suma de 50.000 de lei, prin metoda „accidentul”.

„La data de 26 iulie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Deva — IPJ Hunedoara au identificat și reținut un bărbat, de 41 de ani, din județul Bacău, bănuit de comiterea unei infracțiuni de înșelăciune, prin metoda ‘accidentul’, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) remis luni .

Potrivit anchetatorilor, pe data de 16 iulie, bărbatul a contactat telefonic o femeie de 65 de ani din Deva, pe care a indus-o în eroare cu privire la faptul că fiului ei ar fi fost implicat într-un accident rutier, în care ar fi rănit doi copii și o femeie pe trecerea de pietoni.

„Bărbatul a solicitat părții vătămate suma de 50.000 de lei, pentru ‘a îl salva pe fiu de la închisoare’. Femeia a retras din bancă întreaga sumă solicitată și i-a dat-o celui în cauză”, se mai arată în comunicat.

Polițiștii continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Poliția Română recomandă manifestarea de prudență în cazul în care apar astfel de apeluri și reținerea în a da curs respectivei solicitări, în ciuda reacțiilor emoționale de moment.

„Înainte de a vă oferi ajutorul, aveți în vedere că, în cazul unui accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări„, arată IGPR.

Orice accident/eveniment de circulație are două variante de soluționare: depunerea unei plângeri la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respectiv; înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.

Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.

„Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracțiuni, Poliția Capitalei vă recomandă să adoptați o conduită preventivă și să verificați autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în acest gen de situații. Astfel, în cazul în care sunteți contactat de persoane ce se recomandă a fi cunoscuți, însă nu vă apelează de pe un număr știut de dumneavoastră, verificați veridicitatea informațiilor prezentate”, se mai arată în comunicat.

Poliția mai sfătuiește persoanele contactate telefonic să nu comunice informații personale sau confidențiale, precum codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deținute și nici să nu dea curs invitației de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpăra cartele preplătite.

„Dacă vă regăsiți într-o astfel de situație, apelați numărul unic de urgență 112 sau prezentați-vă la cea mai apropiată secție de poliție pentru comunicarea datelor și a numărului de telefon care v-a apelat”, precizează Poliția Capitalei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata