IICCR solicită sprijinul unor voluntari internaţionali pentru descoperirea victimelor regimului comunist

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) solicita ajutorul unor voluntari internationali, dupa ce reducerile bugetare guvernamentale drastice fac ca acesta sa fie expus pericolului de a-si inceta munca privind descoperirea mormintelor victimelor fostului regim comunist.

Astfel, este necesar si ajutorul unor voluntari londonezi din domeniul arheologiei, pentru a ajuta la dezgroparea victimelor masacrului pus la cale de serviciile secrete din perioada regimului criminal, informeaza ziarul britanic East London Advertiser.
Fondat de istoricul Marius Oprea, munca institutului consta in mare parte din gasirea mormintelor fara insemne ale unor persoane ucise de serviciile secrete comuniste, in anii 1960. Potrivit ziarului mentionat, peste 10.000 de români au fost executati de Securitate in cursul celor patru decenii de regim comunist.

Victimele au fost executate in locuri izolate si ingropate in morminte putin adânci, fara respectarea practicilor ritualurilor crestine si fara ca familiile sa fi fost informate.
IICCR are nevoie de ajutor la sfârsitul lui martie si inceputul lui aprilie, cu prilejul excavarii unei gropi comune de la Muntele Mare, din Apuseni.
Acesta este locul in care o tabara de rezistenta alcatuita din 5 luptatori anticomunisti, printre care si o femeie insarcinata, au fost capturati de serviciile secrete comuniste, in anii 1960, fiind ucisi si ingropati impreuna.

Potrivit East London Advertiser, proiectul va fi filmat, in vederea realizarii unui documentar, de catre postul national de televiziune din Republica Ceha. Voluntarii internationali vor ajuta la sapaturi, curatarea obiectelor gasite, inregistrarea procedurilor si intervievarea membrilor familiilor.
Aceasta munca va fi solicitanta emotional, dar va merita efortul, având in vedere ca vor fi aduse la lumina povesti tragice personale iar adevarul ascuns timp de decenii va fi dezvaluit, mai precizeaza publicatia londoneza.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata