Împărţirea sărăciei: Educaţia şi Justiţia dau bani pentru pensii, şomaj şi ajutoare sociale

– Şi Sănătatea va primi, în plus, 2,81 miliarde lei. Udrea taie de la sediul Guvernului, reabilitare termică, pietruire şi apa pentru sate

Bugetele de criză ale mai multor ministere vor fi puternic tăiate la rectificare, cu procente între 4 şi 8,25 %, pentru că Guvernul nu mai poate găsi altfel resurse pentru plata pensiilor, ajutoarelor de şomaj şi diverselor alocaţii sociale. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, confirmă, pentru Gândul, că a solicitat Ministerului de Finanţe 4,36 de miliarde de lei, sumă care i-a fost alocată prin proiectul de rectificare bugetară.

Topul ministerelor care pierd din resursele disponibile este condus de Ministerul Justiţiei (8,25% – 198 milioane de lei) şi cel al Educaţiei (7,9% – 494,6 milioane de lei). Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, pierde mai puţin consistent şi ne-a comunicat că va renunţa la mai multe proiecte, între care alimentarea cu apă a satelor, reabilitarea termică a blocurilor şi chiar la. .. extinderea sediului Guvernului.

Şi unele companii sau societăţi naţionale vor fi „îndemnate” să contribuie, din profitul anilor anteriori, pentru continuarea plăţilor sociale. Romgaz şi Electrica vor „dona” astfel până la 800 de milioane de lei.

Ministrul Muncii a explicat de ce a solicitat o sumă atât de mare la rectificarea bugetară: „4,36 miliarde este suma pe care noi am solicitat-o şi care reiese din calculele efectuate. Este limpede că, atunci când veniturile salariale scad, scad şi contribuţiile plătite, respectiv încasările la bugetele sociale. De aceea este necesară o suplimentare de la bugetul de stat”, spune Şeitan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata