Impozitul minim a fost suspendat în comisii

– Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, masuri fiscale anticriza care vizeaza sprijinirea mediului de afaceri.

– Printre aceste masuri se numara reducerea TVA pentru constructii noi la 5%, suspendarea impozitului minim si un impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3%.

– Impactul bugetar al masurilor fiscale anticriza a fost evaluat la 2,5 miliarde lei.

.
Parlamentarii au aprobat duminica (10 ianuarie) cinci amendamente ale deputatului PNL Daniel Chitoiu, printre care suspendarea impozitului minim, aplicarea unui impozit pe venit de 3% pentru microintreprinderi si reducerea TVA pentru constructia si tranzactiile de locuinte la 5%.

De asemenea, au mai fost adoptate: eliminarea nedeductibilitatii TVA in cazul autovehiculelor si combustibilului si scaderea majorarii de intarziere la plata de la 0,1%, in prezent, la 0,05%.

Impactul bugetar al aplicarii acestor masuri este de aproximativ 2,5 miliarde lei. Amendamentul  care viza o bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor datorate pentru contribuabilii care achita la termen platile a fost respins.

Amendamentele trebuie insa sa treaca si de votul in plenul Parlamentului pentru a intra in vigoare.

Suspendarea aplicarii impozitului minim a fost propusa si de reprezentantii Guvernului, care au sustinut ca acesta si-a produs deja „efectul curativ de deratizare a economiei„, peste 73% din firmele inchise dupa introducerea impozitului minim fiind inactive sau folosite doar pentru intermedieri ori tranzactii ilicite.

Integral în România Liberă

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata