În 2021, România a importat zaharuri şi produse zaharoase de peste 83 de milioane de euro

În primul trimestru din acest an, România a importat zaharuri şi produse zaharoase de 83,02 de milioane de euro, în creştere cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, consultată de AGERPRES.

Concret, valoarea importurilor de zaharuri şi produse zaharoase a totalizat 68,92 milioane de euro în primele trei luni ale anului trecut.

În aceeaşi perioadă, pe de altă parte, în perioada analizată exporturile de astfel de produse au fost în valoare de 7,84 milioane de euro, aproape la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au depăşit 14,08 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, deficitul consemnat în comerţul cu zaharuri şi produse zaharoase a ajuns la 75,17 milioane de euro în primul trimestru din 2021.

De altfel, atât exporturile  cât şi importurile de zaharuri şi produse zaharoase au fost realizate  în ţările Uniunii Europene dar şi cele extracomunitare.

În conformitatea datelor MADR, deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, până la 755,34 milioane de euro. În primele trei luni din 2020, deficitul în acest sector a fost de 455,5 milioane de euro.

Aşadar, România a exportat, în perioada ianuarie – martie 2021, produse agroalimentare, în valoare de 1,74 de miliarde de euro şi a cheltuit pentru importuri de astfel de produse mai mult de 2,49 miliarde de euro.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata