În curând, vaccinul anti-stres

Oamenii de ştiinţă americani au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte inventarea unui vaccin anti-stres, scrie The Sunday Times. Astfel, în curând, se aşteaptă să apară o nouă generaţie de medicamente destinată să salveze omenirea de suprasolicitarea psihologică şi consecinţele distructive ale acesteia asupra sănătăţii.

Mecanismul biochimic al stresului a fost descoperit de către profesorul de neurochirurgie de la Universitatea Stanford (California), Robert Sapolsky. Cu circa 30 de ani în urmă, el a început să cerceteze în Africa unele aspecte legate de comportamentul animalelor.

În cadrul acestui studiu, Sapolsky a descoperit că, în caz de risc sporit, mamiferele produc nişte hormoni speciali – glucocorticoizi. Aceştia intensifică drastic activitatea creierului, precum şi a întregului organism, ajutând la depăşirea pericolului.

Din păcate, în cazul oamenilor, nivelul acestor hormoni rămâne extrem de ridicat o lungă perioadă de timp, generând o stare prelungită de stres. ‘Persistă în organism mai mult decât ar fi necesar. După ce au jucat un rol proeminent, glucocorticoizii devin toxici, ucid celulele creierului şi afectează sistemul imunitar’ – explică Sapolsky.

Grupul de cercetători de sub conducerea sa a descoperit o modalitate de a ‘inhiba’ mecanismul genetic de producere a acestor hormoni, atunci când nevoia pentru ei dispare. Vaccinul are la bază gene speciale de protecţie, create cu ajutorul ingineriei genetice, care acţionează asupra celor mai predispuse părţi ale creierului la efectele adverse ale glucocorticoizilor.

Experimentele efectuate pe şobolani au dat rezultate pozitive. În prezent, sunt în pregătire testele pe voluntari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata