În Germania, se dau 300 de euro pe lângă pensie

40

Autoritățile din Germania au prezentat recent cel de-al treilea pachet de măsuri menite să protejeze gospodăriile şi companiile de creșterea prețurilor energiei.

În cadrul noului pachet de măsuri, include un sprijin financiar de 300 de euro pentru pensionari şi de 200 de euro pentru studenţi, extinderea unei scheme de alocaţii pentru familie, cu o uşoară creştere a sumei oferite, tăierea contribuţiilor la asigurări sociale pentru personele cu venituri lunare mai mici de 2.000 de euro, creşterea alocaţiilor pentru copii, prelungirea aplicării de TVA redus la 7% pentru rastaurante şi baruri, extinderea programului de salvare a locurilor de muncă şi facilităţi de credit pentru companii.

De asemenea, executivul din Germania a promis că va aplica reforme pe piaţa energiei, că va taxa profiturile obţinute de companiile care profită de criză şi că va plafona preţurile.

Chiar și așa, analiştii de la ING sunt de părere că măsurile nu sunt suficiente pentru a ajuta economia să se ferească de recesiune.

Germania nu renunță la plafonarea datoriilor

În contextul financiar, ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a explicat anterior că amendamentul privind plafonul datoriei în Germania nu va fi afectat de pachetul de măsuri de 65 miliarde de euro, menit să ajute gospodăriile şi companiile să facă faţă creşterii inflaţiei.

În plus, declarația lui Christian Lindner a venit în contextul în care a fost inclus un paragraf special, în anul 2009, în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut (PIB).

Totuși, autoritățile din Germania pot depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în „situaţii de urgenţă excepţională”, care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.

Astfel, ministrul german de Finanțe a explicat că planificatele măsuri de sprijin sunt posibile în cadrul actualelor planuri bugetare pentru 2022 şi 2023 deoarece ca rezultat al inflaţiei au crescut veniturile fiscale.

În contextul explicației oferite de Christian Lindner, în prezent, în Germania, nu va fi nevoie de un buget suplimentar pentru 2022 pentru a finanţa aceste măsuri.

Aşadar, măsurile includ: un nou tichet, mai ieftin, de transport public, o sumă unică de 300, respectiv 200 de euro pentru pensionari şi studenţi pentru plata facturii la energie, o majorare a alocaţiilor pentru persoanele vârstnice sau în incapacitate de muncă, şi o creştere cu 18 euro a alocaţiei pentru copii.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata