În Iaşi sunt spitale unde lipsesc jumătate din medici

La Institutul de Boli Cardiovasculare sint ocupate doar 44% din posturi, iar la Spitalul „Socola”, 52%. Sistemul medical iesean este afectat de o criza acuta de personal. Per total sint ocupate doar 70% din posturile de medici, fiind nevoie de peste 400 de doctori, daca ar fi respectate normativele spitalelor. In acelasi timp lipsesc si peste 20% din numarul necesar de asistente, la Neuro gradul de ocupare fiind de doar 63%. Criza va fi si mai serioasa, in jur de 300 de medicipregatindu-se sa plece in strainatate, informează Ziarul de Iaşi.

Mii de posturi sint vacante in spitalele iesene. Indiferent daca e vorba de medici, asistente medicale, infirmiere sau brancardieri, nici unul din spitalele iesene nu are suficienti angajati incit sa acopere posturile care au fost aprobate in functie de specificul fiecarei unitati medicale in parte.

Scaderile salariale determina din ce in ce mai multi medici si asistenti sa plece din spitalele iesene, ceea ce va duce la un deficit si mai mare de personal in contextul in care tot nu se pot face angajari. Aproape 300 de medici au plecat in acest an sau sint pe picior de plecare. La fel si peste 50 de asistenti medicali.

Gradul de ocupare a posturilor din unitatile medicale cu paturi arata deja faptul ca noile plecari vor afecta activitatea la patul pacientului. La inceputul lunii iunie, 19 spitale din judetul Iasi aveau prevazute in normativ 1.360 de posturi de medici.

Conform unei statistici facute de Directia de Sanatate Publica Iasi, doar 943 din aceste posturi erau ocupate (70%). Cele mai multe posturi neocupate sint la spitalele cu numar mare de paturi. Astfel, din cele 342 de posturi de medic normate la Spitalul „Sf. Spiridon” erau ocupate la inceputul lunii iunie doar 216,5 posturi.

De asemenea, un deficit important de medici se inregistreaza si la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, unde din cele 153 de posturi de medici normate erau ocupate doar 106,5. Si medicii psihiatri au inceput sa fie foarte greu de gasit. Spitalul de Psihiatrie Socola se confrunta cu un deficit de medici destul de important, 54 din cele 112 posturi normate fiind neocupate, adica sint ocupate in jur de 52% din posturi. La Institutul de Boli Cardiovasculare nu sint ocupate nici macar jumatate din posturile prevazute de lege, doar 28,5 norme avind medici titulari aici (44%), din cele 64 de posturi normate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata