In Mexic, în plină criză sanitară, a fost zguduit de un cutremur violent

Mexicul, a fost zguduit marţi de un cutremur violent care a provocat moartea a cel puţin şase persoane, deja afectat de criza sanitară provocată de COVID-19, a scos din case sute de persoane şi a declanşat o alertă de tsunami din Peru până în Hawaii, informează AFP.

Potrivit Serviciului seismologic naţional din Mexic,  seismul, cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, a avut loc la sfârşitul dimineţii, iar epicentrul său a fost localizat în statul Oaxaca (sud), unde au fost înregistrate şi cele şase decese, potrivit autorităţilor locale.

Una dintre victime era un lucrător la rafinăria companiei petroliere Pemex din Salina Cruz, la care activitatea fusese întreruptă din cauza unui incendiu.

Cutremurul, care a provocat importante daune materiale în statul Oaxaca, a fost resimţit până în capitala Ciudad de Mexico şi a fost urmat de câteva sute de replici.

Sute de persoane au ieşit pe străzile capitalei, la sunetul sirenelor, unele cu măşti, altele cu faţa descoperită, fără a respecta recomandările sanitare în vigoare în timpul pandemiei de coronavirus, au constat jurnaliştii AFP.

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat  într-un material video difuzat pe reţelele de socializare.  „Confirmăm că magnitudinea a fost de 7,5. Din fericire, nu avem pagube semnificative „,

„Au fost alunecări de teren, geamuri sparte, au căzut copertine şi bariere, dar nimic grav”, a adăugat el.

Primarul din Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, a declarat pe Twitter că au fost semnalate doar pagube minore în capitala cu 22 de milioane de locuitori.

Personalul medical a evacuat spitalele din capitală, însă bolnavii de COVID-19 au rămas în izolare.

După cutremur, guvernul american a emis o alertă de tsunami pentru coasta mexicană a Pacificului, America Centrală, Ecuador, Peru şi Hawaii. Alerta a precizat că valurile pot ajunge până la trei metri înălţime şi lovi o zonă de 1.000 de kilometri în jurul epicentrului cutremurului.

Coronavirusul a infectat cel puţin 191.410 persoane şi a provocat 23.377 de decese în Mexic, de la începutul epidemiei, potrivit unui bilanţ oficial publicat marţi.

Ultimul cutremur major în această ţară datează din septembrie 2017 şi s-a soldat cu 370 de morţi.

La 19 septembrie 1985, un seism cu magnitudinea 8,1, unul dintre cele mai distructive din istoria ţării, a lovit capitala mexicană, soldându-se cu peste 10.000 de morţi şi distrugând sute de clădiri.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata