În România se reciclează o treime din dozele de aluminiu

O treime din dozele de aluminiu consumate in România sunt colectate si reciclate, iar numarul de centre de colectare si societati de gestionare a deseurilor este in crestere, conform datelor prezentate miercuri de asociatia Alucro, la un seminar pe tema colectarii si reciclarii deseurilor de ambalaje.

Dozele de aluminiu sunt colectate si transportate in vederea reciclarii la principalii producatori de aluminiu din Europa, membri ai Grupului de Ambalaje al Asociatiei Europene a Aluminiului. Prin reciclarea aluminiului se economiseste pâna la 95% din energia necesara producerii lui din materii prime si se reduce efectul de sera.

Alucro este o asociatie non-profit care si-a inceput activitatea in prima jumatate a anului 2009 prin campanii de comunicare si sensibilizare pe tema colectarii si reciclarii ambalajelor de aluminiu, desfasurate in Busteni si Bucuresti (sectorul 4).

Prin Tratatul de aderare la UE, România are ca obiectiv pentru anul 2009 valiorificarea deseurilor de ambalaje in proportie de 45% si reciclarea in proportie de 38%, iar in 2013 sa ajunga la nivelul din UE – cu procentaje de 60 si respectiv 55%, a precizat reprezentanta firmei Ecorom, Liliana Nicihita.

Deseurile sunt generate vin proportie de 60% de catre populatie si de 40% de catre sistemul industrial, insa România recicleaza numai 2% din deseurile generate de gospodarii.

Potrivit reprezentantului Asociatiei Române de Salubritate, Alexei Atudorei, populatia coopereaza insuficient in realizarea colectarii selective a deseurilor de ambalaje, iar autoritatile responsabile nu se implica in mod corespunzator.

Atudorei a mentionat si costurile mari din domeniu si problema finantarii. Spre exemplu, municipiul Bucuresti a solicitat UE accesul la fonduri de 12,5 milioane euro pentru implementarea colectarii selective a ambalajelor si a fost refuzat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata