În sectorul administraţiilor publice, activele financiare au ajuns la 23,5 % din PIB la finele T1 2021

În primul trimestru din 2021, activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au crescut cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la 23,5% din PIB, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României.

De asemene, depozitele şi numerarul administraţiei publice au înregistrat o creştere de 1,1 puncte procentuale în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2020, şi au reprezentat 4,6% din PIB. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au scăzut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 9,8% din PIB, iar poziţia alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) s-a majorat cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 6,3% din PIB.

În creştere a fost şi soldul pasivelor financiare ale administraţiilor publice  decât cel al activelor financiare. Astfel, angajamentele financiare ale administraţiei publice au reprezentat în trimestrul analizat 55% din Produsul Intern Brut (cu aproximativ 11 puncte procentuale mai mult faţă de trimestrul I 2020).

„Această majorare este explicată în mare măsură de evoluţia emisiunilor de titluri de natura datoriei emise în lei, atât pentru finanţarea deficitului bugetar, cât şi pentru refinanţarea datoriei publice. În trimestrul I al anului 2021, acest instrument de datorie a reprezentat 40,3% din PIB, cu 8,6 puncte procentuale mai mult decât în aceeaşi perioada a anului precedent. Soldul creditelor angajate a crescut cu 1,6 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 6,4% din PIB, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au majorat cu 0,7 puncte procentuale, până la 7,6% din PIB”, menţionează BNR.

Procentual, sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 2% din PIB în trimestrul I 2021 şi de 1,8% din PIB în trimestrul I 2020.

În contextul financiar-bancar, administraţia centrală a prezentat necesarul de finanţare atât în trimestrul I 2021 (2% din PIB), cât şi în trimestrul I 2020 (1,8% din PIB), în timp ce administraţiile locale au înregistrat capacitate de finanţare în perioada analizată, respectiv de 0,4% din PIB în trimestrul I 2021 şi de 0,1% din PIB în acelaşi trimestru al anului
precedent.

Concret, administraţiile de securitate socială au avut un necesar de finanţare atât în trimestrul I 2021 (0,3% din PIB), cât şi în trimestrul I 2020 (0,1% din PIB).

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata