În situaţia actuală din regiunea Balcanilor, responsabilitatea UE este uriaşă

În prezent,Balcanii din nou butoiul cu pulbere al Europei? Regiunea se află într-o perioadă de mari tensiuni. Macedonia de Nord e doar vârful aisbergului – Instabilitate politică în România şi Bulgaria – Bosnia şi Herţegovina pe punctul dezmembrării – Continuă conflictul dintre Serbia şi Kosovo – Responsabilitatea UE este uriaşă, în timp ce regiunea a devenit un câmp de confruntare între Washington, Moscova şi Beijing.

Balcanii, din nou butoiul cu pulbere al Europei?

Mari tensiuni se înregistrează în ultimul timp în Balcanii de Vest, numiţi cândva butoiul cu pulbere şi aflaţi din nou în pericolul destabilizării, cu tot ceea ce înseamnă acest lucru pentru pacea în regiune, dar şi pentru planurile de retrasare a frontierelor, conform ieidiseis.gr.

Retorica naționalistă combinată cu lipsa de curaj a UE de a avansa perspective de aderare pentru țări precum Macedonia de Nord și Albania, la care se adaugă o luptă între Statele Unite, Rusia și China pentru această regiune, creează un peisaj de nisipuri mișcătoare care îi îngrijorează pe mulți cu privire la unde va duce această situaţie.

Astfel, – Macedonia de Nord intră într-o perioadă de campanie electorală și, cel mai probabil, într-o perioadă de mare instabilitate.

– România nu mai are guvern din 5 octombrie.

– Bulgaria are alegeri prezidenţiale şi parlamentare pe 14 noiembrie, fără ca nimeni să poată prezice ce coaliţie de guvernare se va forma!

Kosovo și Serbia se află din nou în „ostilități”, iar speranţele rezidă într-o schimbare guvernamentală la Pristina.

– Principala problemă este, însă, faptul că statul Bosnia și Herțegovina este în pragul dezintegrarii și dezmembrării cu tot ceea ce presupune acest lucru pentru realimentarea naționalismelor din regiune!

Ceea ce se întâmplă în Macedonia de Nord nu este altceva decât vârful aisbergului

Și toate acestea în timp ce nimeni nu știe dacă succesiunea la Tayyip Erdogan în Turcia , înainte sau în timpul sau după alegeri, va fi lină sau nu!

Aşadar, ceea ce se întâmplă în Macedonia de Nord nu este altceva decât vârful aisbergului a ceea ce se întâmplă sau se „coace” în regiune!

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata