În timpul crizei financiare, serviciile oferite de „sclavii intelectuali” sunt la mare căutare

 
Potrivit celor mai modeste calcule, veniturile anuale provenite din exploatarea ilegala a oamenilor depasesc, la nivel mondial, 14 miliarde de dolari. În ultimul timp, creste cota asa-zisei “sclavii intelectuale”: pictori, literati si jurnalisti talentati indeplinesc munca altora, sacrificându-si numele si multumindu-se adesea cu onorarii destul de modeste, relateaza cotidianul rus Novâie Izvetia.
 
Expertii afirma ca cel putin doua treimi dintre cartile de duzina cu care sunt inundate rafturile librariilor din Rusia constituie opera unor colective de autori, chiar daca in mod oficial acestea sunt semnate de actori, oameni de televiziune, sportivi si politicieni cunoscuti, ale caror fotografii pot fi admirate pe coperta.
 
Sclavia intelectuala este raspândita nu doar in literatura rusa, ci si in cinematografie, in televiziune si in businessul publicitar din aceasta tara. Însa, daca in urma cu 20 de ani, o asemenea exploatare era considerata un lucru rusinos, astazi pe Internet poti gasi usor anunturi de genul “Se cauta un ajutor pentru scrierea unui roman”. Desigur, nu poate fi vorba despre o “sclavie” ad-litteram, in conditiile in care insisi “negrii intelectuali” nu vor sa scape de ea, iar in vremuri de criza numarul de “voluntari” a inceput chiar sa creasca.
 
În Rusia, “sclavia literara” a devenit un fenomen in masa la inceputul anilor 1990, când, pe de o parte, librariile au fost invadate de opere bulevardiere, iar pe de alta parte absolventii Facultatilor de Litere se aflau in cautarea unui loc de munca. La inceput, “angajarea negrilor” se facea “la recomandare”, insa in prezent in Rusia exista mai multe agentii care ofera editurilor sclavi literati.
Nu este un secret ca “negrii intelectuali” isi vând serviciile in principal pentru bani. De exemplu, pentru un roman politist sau un love-story, marile edituri din Moscova si Sankt Petersburg platesc pâna la 1.000 de dolari pe foaia de autor (o foaie are 15 pagini de computer).
 
Daca este vorba de scenariul unui serial de televiziune, onorariile se ridica la 10-20.000 de dolari. De multe ori, marile edituri apeleaza la serviciile unui “sclav” in urma cererii mari: cititorii vor o continuare a unui bestseller, iar editorul este interesat ca aceasta sa apara cât mai repede. Astfel, daca primele doua-trei carti sunt scrise de autorul real, continuarile sunt realizate de cele mai multe ori de “sclavi”, pe baza unui sinopsis redactat de autorul adevarat.
 
Vor rezista oare “sclavii literati” in conditiile crizei economice? Novâie Izvestia este convins ca da. Potrivit portalului Super Job, peste 70% dintre editurile ruse sunt dispuse sa apeleze in continuare la serviciile freelancerilor. Primul care a exploatat munca “negrilor literati”, fara a ascunde acest lucru, a fost Duma-tatal. Astfel, in timpul crearii renumitei trilogii despre cei trei muschetari, tânarul August Maquet selecta fapte istorice pentru fiecare capitol, scria textul si il aducea lui Dumas pentru redactarea variantei finale.
 
Primul articol al lui Guillaume Apollinaire, foiletonul “Ce este de facut?” (”Que faire?”) publicat in Le Matin, fusese scris de renumitul poet pentru un jurnalist pe atunci foarte cunoscut, dar uitat in ziua de azi. De asemenea, romanul “12 scaune” trebuia sa devina proiectul lui Valentin Kataev, in timp ce Ilf si Petrov erau simpli “sclavi”. Însa, “negrii” s-au dovedit atât de talentati, incât Kataev a renuntat din proprie initiativa la participarea in proiect.
 
Memoriile lui Leonid Brejnev, “Malaia Zemlia”, “Vozrojdenie” si “Telina”, au fost scrise de un intreg colectiv de autori. Stephen King, ale carui romane sunt traduse mai abitir ca Biblia, nu a ascuns faptul ca s-a folosit de munca “sclavilor”. El le expunea intriga fiecarui nou roman, dupa care, primind “produsul finit”, il copia pe curat. În mod sigur, noteaza ziarul rus, daca ar fi ales metoda individuala de lucru, King nu ar fi putut publica 40 de romane si circa 10 volume de povestiri.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata