Încă un program fără cap şi fără coadă: „Primul siloz” e inaplicabil

Programul „Primul siloz” este pe punctul de demara în trombă, omiţîndu-se un amănunt: lipsesc cu desăvîrşire depozitele autorizate. Potrivit proiectului elaborat de către guvernul Boc, producătorii agricoli îşi vor putea depozita cerealele în depozite licenţiate. La schimb, vor obţine certificate pe care să le folosească la garantarea unor credite agricole sau pentru a le tranzacţiona.
.
Deşi autorităţile locale susţin propunerea guvernamentală, spun că deocamdată ea este pură teorie. Potrivit datelor Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Iaşi, în judeţ nu există în acest moment silozuri autorizate care să asigure aplicarea noilor norme legislative.

În judeţ sînt aproximativ 60 de depozite care abia de acum urmează să solicite licenţa. Pentru a putea fi acreditate, depozitele trebuie să se încadreze în normele europene, cum ar fi să nu permită accesul paraziţilor, să nu aibă contact cu apa sau să beneficieze de surse de ventilaţie„, ne-a declarat Mihail Gabriel Popescu, director coordonator al DADR Iaşi.

Programul actual a fost reluat sub o altă denumire. Aş dori ca această acţiune să funcţioneze, însă deocamdată este doar teorie. Aşteptăm să vedem normele metodologice şi să vedem cum se va materializa. Intenţia este foarte bună, dar rezultatele contează„, a declarat Mihail Gabriel Popescu.

Potrivit declaraţiilor oficiale, Guvernul vrea în primul rînd să reducă piaţa neagră a cerealelor, prin fiscalizarea producţiei agricole şi comercializarea acesteia la preţuri adecvate.

Declaraţiile sînt pompoase, dar din păcate nu sînt în concordanţă şi cu realitatea din agricultură.

Cu toate că nu se ştie exact cum va funcţiona, „Primul siloz” prevede şi existenţa unei burse de mărfuri, care să fie monitorizată de Fondul de Garantarea a Creditului Agricol. Directorul DADR Iaşi este de părere că bursa de mărfuri va avea un rol important în acest program pentru că prin intermediul ei se va stabili un preţ minim şi va proteja agricultorul.

Sursa: Evenimentul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata