Începând cu anul 1990, efectivele Armatei României s-au redus cu peste 70%

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat vineri (23 iulie 2010) la Universitatea Naţională de Apărare, că personalul Armatei române s-a redus din 1990 de 4 ori.

”Începând cu anul 1990, Armata României s-a aflat într-un proces continuu de restructurare, efectivele reducându-se cu aproximativ 70%, de la 320.000 la aproximativ 80.000.
Această reducere de aproape patru ori a personalului a făcut ca MApN să fie singura instituţie publică din România care a realizat o restructurare atât de semnificativă. În acest an, funcţionăm cu un buget de avarie şi este normal sa fim solidari cu poporul român.

Nu ne plângem, ci ne îndeplinim misiunile, suntem apreciaţi de partenerii noştri, iar militarii români sunt cei mai buni ambasadori ai României în lume. Armata are angajamente internaţionale care trebuie respectate şi trebuie să asigure securitatea naţională a României. (…)
Trebuie să ne adunăm în jurul valorilor pe care le avem – armată, biserică – şi să depăşim momentele grele prin care trece România. Nu putem trece prin aceste momente prin demagogie. Avem nevoie de soluţii clare şi de dragoste de ţară”, a subliniat Oprea.

Întrebat despre pensiile militare, ministrul Apărării a precizat că mandatul său a fost indeplinit în privinţa pensiilor militare, şi anume ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu scadă odată cu aplicarea noului sistem de calcul al pensiilor.

”În acest context de criză, prin păstrarea la acelaşi nivel a 91% din pensiile MApN şi a 88% din întreg sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, considerăm că ne-am îndeplinit obiectivul şi, aşa cum am promis, pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor scădea”, a precizat ministrul Gabriel Oprea.
Pe de altă parte, referindu-se la ancheta desfăşurată în urma accidentului aviatic de la Tuzla, ministrul Apărării a precizat că, după finalizarea anchetei, armata îşi va onora eroii prin decoraţii şi avansări în grad post-mortem.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata