Inceperea oficială a consolidării şi restaurării Cazinoului

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat miercuri începerea oficială a consolidării şi restaurării Cazinoului de pe faleza oraşului, lucrări realizate cu fonduri de aproximativ 94 de milioane de lei din partea Companiei Naţionale de Investiţii, ce pot fi urmărite de cetăţeni dintr-o roată uriaşă, ce va fi amplasată în zonă.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 30 de luni.

„Astăzi se întâmplă ceea ce aşteptam cu toţii de mult timp, Cazinoul nostru (…) va fi în sfârşit consolidat şi restaurat (…). Astăzi se încheie şirul de contestaţii, proceduri, lupte, asumări, neasumări şi cred că este o zi extrem de importantă nu doar pentru constănţeni, ci şi pentru români. (…) Cazinoul, astăzi, Cazinoul proprietatea constănţenilor, va fi predat Companiei Naţionale de Investiţii, respectiv constructorului. De astăzi, zi în care intră în forţă ordinul de începere a lucrărilor, cel care a câştigat licitaţia are la dispoziţie trei luni pentru realizarea proiectului tehnic, de aici mai departe încă 27 de luni pentru lucrări de consolidare şi restaurare a Cazinoului nostru. Lucrările sunt în valoare de aproximativ 94 de milioane de lei, aici mă refer strict la investiţia CNI”, a declarat Făgădău, într-o conferinţă de presă organizată în incinta Cazinoului, adăugând că pe lângă investiţia CNI, contribuie şi administraţia locală cu circa 17 milioane de lei la realizarea consolidării şi reabilitării.

Potrivit acestuia, pe parcursul acestei zile va fi semnat documentul prin care Cazinoul este predat CNI, pentru demararea lucrărilor.

„Astăzi, voi semna predarea către CNI, respectiv către constructor, vom avea o întâlnire tehnică împreună cu aparatul meu de specialitate, constructorul şi reprezentanţi ai CNI – echipa de proiect, şi de aici lucrurile intră în linie dreaptă”, a spus primarul Constanţei.

Decebal Făgădău a mai anunţat că, în acelaşi timp, municipalitatea va demara o serie de lucrări în zona adiacentă Cazinoului, urmărindu-se, printre altele, realizarea unei roţi asemănătoare celei de la Londra, din care constănţenii şi turiştii să poată vedea cum se desfăşoară consolidarea şi restaurarea obiectivului de patrimoniu, dar să şi poată admira portul şi oraşul vechi.

„Lucrările de consolidare şi restaurare a Cazinoului ţin strict de CNI, dar ceea ce se întâmplă în afara Cazinoului ţine de municipalitate, dar şi de alte instituţii. De exemplu, tot în acest an va începe consolidarea acestei zone a oraşului, prin diguri şi o nouă faleză. Veţi vedea, undeva în jur de 1 mai, o roată ca la londra care să ofere constănţenilor ocazia de a vedea procesul de restaurare a Cazinoului, dar şi portul, marea şi oraşului vechi. De asemenea, veţi vedea faleza, anul acesta, îmbrăcată cu mult mai multe plante şi flori decât până acum. Începând de astăzi există şi internet gratuit pe toată faleza. (…) Ceea ce am început la Poarta 1, procesul de modernizare, va continua şi îmi doresc ca faleza să fie următorul proiect”, a declarat edilul.

El a mai spus că, prin Administraţia Naţională „Apele Române”, se va derula şi proiectul de protejare şi consolidare a falezei, urmând ca între Poarta nr.1 a Portului Constanţa şi Cazinou să fie construită o nouă faleză, în trepte.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata