India a blocat 700 de tone de nitrat de amoniu

Aproape 700 de tone de nitrat de amoniu, sunt blocate într-un port din India, încă din anul 2015, această substanţă este suspectată că s-a aflat la originea uriaşei explozii care a devastat, marţi, oraşul Beirut,  au anunţat vineri autorităţile locale indiene, citate de AFP.

Alarmate de tragedia din capitala libaneză, care a făcut cel puţin 149 de morţi, 5.000 de răniţi şi a lăsat sute de mii de persoane fără adăpost, autorităţile indiene au ordonat o trecere în revistă a substanţelor periculoase stocate în porturile din această ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori.

Din acest punct de vedere, autorităţile indiene au fost alertate de prezenţa a 690 de tone de nitrat de amoniu stocate în portul din Chennai, capitala regională a statului Tamil Nadu. Substanţa menţionată se află în 37 de containere importate din Coreea de Sud, încă din anul 2015, de o companie indiană, dar a fost confiscată de vameşii din port.

Vameşii locali au dorit să transmită populaţiei mesaje de asigurare, afirmând că situaţia nu prezintă riscuri şi că un proces ce vizează o vânzare la licitaţie a nitratului de amoniu este în curs de desfăşurare, pentru ca portul din Chennai să se debaraseze de acest compus chimic periculos.

„Produsele chimice confiscate sunt stocate într-o manieră protejată şi siguranţa încărcăturii şi a publicului sunt garantate, ţinând cont de natura periculoasă a substanţei”, a precizat Departamentul vamal într-un comunicat.

Aşadar, nitratul de amoniu, este o sare albă şi inodoră, poate fi folosită ca bază de fabricaţie pentru numeroase îngrăşăminte azotate sub formă de granule, care a cauzat mai multe accidente industriale, inclusiv explozia înregistrată la uzina AZF din Toulouse din anul 2001.

Referitor la această substanţă, riscul de explozie este minim atunci când dispoziţiile de siguranţă sunt respectate, Dar, la o temperatură foarte mare – de aproape 200 de grade Celsius – este posibil ca această substanţă să înceapă să ardă, precizează companiile industriale.

În contextul de faţă, accidentele industriale sunt frecvente însă în India. În luna mai, o scurgere de gaze produsă într-o uzină din sudul ţării a făcut 15 victime. Dar, India s-a confruntat şi cu cea mai mare catastrofă industrială din istorie, odată cu tragedia produsă la Bhopal în anul 1984.

Atunci, un nor toxic scăpat dintr-o uzină de pesticide a grupului american Union Carbide, aflată atunci în acest oraş din centrul Indiei, a ucis pe loc 3.500 de persoane, iar alte 25.000 au decedat în anii următori.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata