Inflația în Statele Unite vine peste așteptările piețelor pentru octombrie

Rata inflației din SUA a marcat o revenire în octombrie, peste așteptările din piețele financiare, evoluție care, alături de detensionarea războiului comercial cu China, ar putea calma temerile investitorilor cu privire la o posibilă recesiune și să sprijine poziția monetară a Fed, anunță Reuters.

După cea de-a treia reducere a dobânzilor în tot atâtea întâlniri de politică monetară în octombrie, președintele Fed Jerome Powell a semnalat că banca centrală a Statelor Unite nu va aplica noi scăderi a costului creditelor pe termen scurt și că pune pauză în ciclul de relaxare a politicii monetare pe care l-a demarat în iulie. Atunci Fed-ul a redus dobânzile pentru prima dată din 2008 încoace.

Departamentul pentru muncă al SUA a informat că indicele prețurilor de consum (CPI – consumer price index) a urcat cu 0,4% în octombrie pe fondul unei creșteri a prețurilor la energie, sănătate, produse alimentare și alte bunuri. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere a CPI din martie, care a venit după o majorare similară a prețurilor de consum în luna septembrie.

Rata anuală a inflației CPI a urcat la 1,8% în octombrie după un avans de 1,7% în septembrie. Economiștii se așteptau la o inflație de 0,3% în octombrie și la o rată anuală de 1,7%.

Datele pozitive privind inflația vin pe fondul unor alte date în general pozitive publicate în ultimele săptămâni, cel mai important fiind raportul privind locurile de muncă nou create în octombrie ce a arătat că economia americană a creat 128.000 de noi locuri de muncă, cifrele fiind trase în jos de factori sezonieri. Acest raport a revizuit și locurile de muncă create în precedentele două luni adăugând 95.000 de noi locuri de muncă create în august și septembrie.

Totodată s-a consemnat în ultima perioadă o accelerare a activității economice în sectorul serviciilor, care reprezintă mare parte din economia Statelor Unite. Deși războiul comercial dintre Statele Unite și China ce ține de peste un an și jumătate a afectat sever sectorul manufacturier, consumatorii au ținut economia americană pe linia de plutire pe fondul creșterilor de salarii ce au demarat o tendință ascendentă după mai multe decenii de stagnare efectivă.

În octombrie, prețurile la energie din Statele Unite au crescut cu 2,7% după o scădere de 1,4% în luna precedentă. Prețurile la combustibili s-au scumpit de asemenea cu 3,7% după o ieftinire de 2,4% în septembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata