Inflaţia şi taxele topesc câştigul din depozite

Cu o rată anuală a inflaţiei estimată la 7,8% la finele lui 2010 şi un impozit de 16% pe câştigurile din dobânzi, economiile devin tot mai puţin rentabile pentru populaţie. O parte dintre bănci oferă dobânzi la depozitele populaţiei în lei ce nu acoperă creşterea estimată a preţurilor din următorul an. În acest caz, câştigul real este zero.

Odată cu reducerea dobânzii de politică monetară, până la minimul de 6,25% pe an, băncile comerciale au tăiat treptat bonificaţiile oferite persoanelor fizice pentru depozitele în monedă naţională. Deşi unele dintre ele au decis ulterior să majoreze uşor dobânzile, având în vedere inflaţia aşteptată, dar şi impunerea impozitului pe câştigul din bonificaţii din iulie, un astfel de plasament s-ar putea dovedi neprofitabil pentru deponent, potrivit ziarului Adevărul.ro.

Mai exact, deţinătorul depozitului ar putea constata la scadenţă că profitul său real este zero sau chiar negativ pentru că dobânda oferită de bancă nu acoperă creşterea preţurilor şi costurile de impozitare.

„În prezent, depozitele sunt neatractive, dobânzile ar trebui să crească atât la economii, cât şi la credite, peste nivelul inflaţiei”, spune Dragoş Cabat, managing partner la Financial View.

Doar Dobânzile de peste 6% aduc câştiguri reale

Banca Naţională a României estimează pentru finele lui 2010 o rată anuală a inflaţiei de 7,8% pe an şi de aproximativ 5% pe an pentru jumătatea celui de-al treilea trimestru din 2011.

Dacă o persoană fizică ar decide să constituie acum un depozit de 4.000 de lei, pe 12 luni, la o dobândă de 5% pe an, la scadenţă câştigul va fi de 200 de lei. Numai că el va fi supus impozitării cu 16%, adică va scădea cu 32 de lei. Astfel, deponentul va încasa doar 168 de lei, ceea ce înseamnă cu 4,2% mai mult decât suma depusă iniţial.

Pentru ca plasmentul să aibă un câştig real pozitiv, bonificaţiile oferite pe un an ar trebui să fie de cel puţin 6%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata