INS a anunţat noul coeficient utilizat la vânzarea caselor naţionalizate

Coeficientul de crestere a câstigurilor salariale medii nete pe economie pentru luna iunie 2009, fata de ianuarie 1990, a fost de 4.671,41 ori, iar fata de luna februarie 1992 de 1.084,38 ori, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).

Acest coeficient este adus la cunostinta consiliilor judetene si locale, primariilor, societatilor comerciale si unitatilor specializate in vânzarea locuintelor in conformitate cu prevederile Legii 112/1995, referitoare la vânzarea/cumpararea locuintelor nationalizate.

Potrivit actului normativ mentionat, valoarea totala a apartamentului restituit in natura si a despagubirilor cuvenite pentru apartamentele nerestituite in natura si pentru terenurile aferente nu poate depasi suma veniturilor salariale medii pe economie ale unei persoane pe o perioada de 20 de ani, calculata la data stabilirii despagubirii.

Normele de aplicare a Legii nr.112/1995 prevad obligativitatea evaluarii locuintelor nationalizate, in functie de vechimea si tipul locuintei, suprafata utila a acesteia, zona in care se afla situata, regim de inaltime si grad de uzura.

Evaluarea este realizata de catre specialisti atestati in domeniu, iar pretul se stabileste apoi tinând cont de coeficientul de crestere a câstigurilor salariale medii nete pe economie fata de luna ianuarie 1990, comunicat, de regula, de INS in luna urmatoare trimestrului care s-a incheiat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata