INS: Comerţul cu amănuntul a crescut cu 7,6% în primele opt luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut, atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 7,6% în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică transmis, joi.

Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în perioada 1 ianuarie—31 august 2014, comparativ cu perioada 1 ianuarie—31 august 2013 a înregistrat o creștere cu 7,6% datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,0%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+8,4%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+0,6%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie—31 august 2014, comparativ cu perioada 1 ianuarie—31 august 2013, a înregistrat o creștere cu 7,6% datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,3%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+8,0%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+1,2%).

Datele INS arată că Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna august 2014, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 0,1% datorită creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,6%). Scăderi au înregistrat comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-1,6%) și vânzările de produse nealimentare (-1,6%).

„Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna august 2014, comparativ cu luna precedentă a scăzut cu 0,6% ca urmare a scăderilor înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-2,2%) și vânzările de produse nealimentare (-0,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au crescut cu 0,3%”, se spune în comunicatul INS.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna august 2014, comparativ cu luna august 2013 a înregistrat o creștere cu 3,7% datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+9,1%) și la vânzările de produse nealimentare (+5,1%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,9%.

„Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna august 2014, comparativ cu luna august 2013 a înregistrat o creștere cu 5,6% datorită creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+9,9%) și vânzărilor de produse nealimentare (+7,5%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 7,3%”, se mai spune în comunicatul INS. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata