INS: Creşterea economică a României din primul trimestru a fost revizuită la 3,9%

Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în urcare datele referitoare la creșterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, de la 3,8% la 3,9%, comparativ cu perioada similară din 2013, precum și cele raportate la ultimul trimestru al anului trecut, de la 0,1% la 0,2%, potrivit datelor publicate miercuri de INS.

Produsul intern brut — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 161,159 miliarde lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 0,2% față de trimestrul IV 2013 și cu 4,0% față de trimestrul I 2013. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 3,9% față de trimestrul I 2013.

Comparativ cu prima variantă provizorie, dinamica PIB a înregistrat o creștere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-și contribuția la creșterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul și contribuția impozitelor nete pe produs nu s-au modificat.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în construcții (+2,0 puncte procentuale); activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+1,4 puncte procentuale).

Pentru intervalul analizat, INS a revizuit în scădere contribuțiile negative la creșterea PIB aduse de activitățile profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de suport, de la 0,2% la 0,1%.

De asemenea, INS precizează că din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, de la 0,1% la—0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%), precum și exportul net de bunuri și servicii, care a înregistrat o contribuție pozitivă la creșterea PIB, de 1,2 procente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata