INS va elabora un indice imobiliar care să fie inclus în calculul inflaţiei

Institutul Naţional de Statistică (INS) va elabora, în 2010, un indice imobiliar care să fie inclus în calculul inflaţiei, a declarat Napoleon Pop, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, la un seminar dedicat inflaţiei.

‘INS va elabora acest indice imobiliar, indice care va intra şi în calculul inflaţiei’, a spus oficialul BNR. Cei care vor dori să achiziţioneze o casă sau un teren vor putea afla, pentru prima dată, care este preţul plătit pentru o proprietate similară din aceeaşi zonă, pentru că autorităţile vor comunica periodic un indicator al pieţei imobiliare.
Acest indicator va fi cât se poate de credibil, având în vedere că, la elaborarea lui, contribuie atât Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Banca Naţională a României, cât şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Practic, oricine va putea şti care sunt preţurile reale ale locuinţelor sau ale terenurilor dintr-o zonă, fie că este vânzător, agenţie imobiliară sau se află în căutarea unei proprietăţi, aşa cum se întâmplă de mulţi ani în restul Uniunii Europene. Indicele a fost anunţat la începutul anului 2008.

Acest indicator va fi calculat de INS pe baza preţurilor declarate ale tranzacţiilor imobiliare, informaţii pe care deja le comunică toţi notarii din România, din cele aproximativ 2.000 de cabinete notariale. Notarii nu furnizează numai preţurile în lei la care se realizează tranzacţiile, ci şi date legate de imobilul respectiv – anul construirii, numărul de etaje, suprafaţa apartamentului etc. -, precum şi onorariul încasat.
INS va afla şi dacă un imobil a fost cumpărat cu bani împrumutaţi de la bancă, dintr-un formular pe care trebuie să-l completeze cumpărătorul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata