INS va recalcula PIB-ul pe 2013

Institutul Naţional de Statistică (INS) va recalcula Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2013 conform noii metodologii a Uniunii Europene (UE) ESA 2010, potrivit preşedintelui INS, Tudorel Andrei.

‘Vor fi o serie de schimbări la nivelul valorii PIB pentru 2013. Aceste schimbări nu se datorează unor inadvertenţe introduse de statistică, ci exclusiv aplicării noii metodologii’, a declarat joi, la o conferinţă, Tudorel Andrei, care a subliniat că INS va trebui să deruleze o campanie atentă şi corectă pentru a comunica aceste eventuale diferenţe de PIB utilizatorilor de date statistice.

UE a schimbat recent metodologia de calcul a PIB, pornind de la faptul că, în ultimii 20 de ani, au avut loc schimbări majore care au impact în economie — creşterea rolului tehnologiei informaţiei, al activelor intangibile, proprietăţii intelectuale şi serviciilor.

România a consemnat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul patru din 2013, atât comparativ cu precedentele trei luni cât şi cu perioada octombrie-decembrie 2012.

Datorită unei creşteri economice trimestriale de 1,7%, România este lider în UE, urmată de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda şi Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, în perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, după un avans de 0,1% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,4%, după o expansiune de 0,3% în trimestrul trei din 2013.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 5,1%, cel mai semnificativ avans atât din zona euro cât şi din Uniunea Europeană, fiind urmată de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria şi Marea Britanie (ambele cu 2,8%).

Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Cipru (minus 5,3%), Grecia (minus 2,6%), Finlanda (minus 1,4%) şi Italia (minus 0,8%).

În schimb, economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,5% în trimestrul patru din 2013, după un declin de 0,3% în precedentele trei luni, în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de 1% în perioada octombrie-decembrie 2013, faţă de o expansiune de 0,2% în precedentele trei luni.

Totodată, pe ansamblul anului trecut economia României a crescut cu 3,5%, arată estimările INS.

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat anul trecut un declin de 0,4%, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,1% în 2013.

La începutul anului 2013, Vergil Voineagu a fost demis din funcţia de preşedinte al INS din cauza unor erori la calculul PIB pentru anul 2011.

INS a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, fapt ce a pus Guvernul în faţa problemei reducerii cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

La acel moment, INS a precizat însă că aplică metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare — provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni) — iar diferenţele între ele sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata