INS: Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu circa 21%

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 20,9 la sută în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2009, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totodată, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 19,5 la sută.

În luna martie 2010, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 35,9 la sută, respectiv cu 2,3 la sută.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în martie 2010, ca serie brută cu 22,5 la sută şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 21,2 la sută.

În luna martie 2010, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut faţă de luna februarie 2010 cu 35,9 la sută, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (cu 64,5 la sută) şi la lucrările de construcţii noi (cu 52,5 la sută). La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 7,5 la sută.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2010, comparativ cu luna februarie 2010, a înregistrat o creştere cu 2,3 la sută. Pe elemente de structură, s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (cu 17,6 la sută) şi la lucrările de construcţii noi (cu 9,9 la sută). La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-a înregistrat o scădere cu 17,6 la sută.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 97,9 la sută şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,6 la sută. La construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 25,6 la sută.

În martie 2010, comparativ cu martie 2009, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a scăzut cu 22,5 la sută. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate componente: lucrări de reparaţii capitale (minus 33,8 la sută), lucrările de construcţii noi (minus 22,5 la sută) şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (minus 13,3 la sută).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele. La clădirile nerezidenţiale cu 23,0 la sută, la construcţiile inginereşti cu 22,5 la sută şi la clădirile rezidenţiale cu 21,9 la sută.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2010, comparativ cu luna martie a anului trecut, a scăzut cu 21,2 la sută. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la toate componentele: lucrări de reparaţii capitale (cu 30 la sută), lucrări de construcţii noi (cu 24,4 la sută) şi lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (cu 8,8 la sută).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în felul următor: la clădirile rezidenţiale cu 25,4 la sută, la construcţiile inginereşti cu 23,5 la sută şi la clădirile nerezidenţiale cu 22,9 la sută.

În primul trimestru din 2010, comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a scăzut cu 20,9 la sută. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (cu 36,1 la sută) şi la lucrările de construcţii noi (cu 28,9 la sută).

La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 25,4 la sută. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele: la clădirile rezidenţiale cu 41 la sută, la clădirile nerezidenţiale cu 30,1 la sută şi la construcţiile inginereşti cu 1,2 la sută.

În trimestrul I din 2010, comparativ cu primul trimestru al anului 2009, volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 19,5 la sută. Scăderea este evidenţiată la următoarele elemente de structură: la lucrările de reparaţii capitale (minus 33,1 la sută) şi la lucrările de construcţii noi (minus 30,4 la sută).

S-a înregistrat o creştere la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 29,5 la sută.

Pe obiecte de construcţii au fost scăderi la clădirile rezidenţiale (cu 43,4 la sută) şi la clădirile nerezidenţiale (cu 29,7 la sută). La construcţiile inginereşti s-a înregistrat o creştere cu 1,2 la sută.

Potrivit INS, datele sunt provizorii şi periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici din eşantion, iar cercetarea statistică este de tip selectiv. Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 92,17 la sută din mulţimea totală a unităţilor active.

Datele au fost colectate de la circa 2.500 operatori economici cu activitate principală de construcţii. Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de +/- 3 %.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata