Înşelăciunile cu joburi în străinătate: Financiarul.ro trage un semnal de alarmă, ITM-ul se arată „impotent”

– În urma apariţiei în revista economică FINANCIARUL.ro a cazului „Recruitment Sure Works” SRL, firmă care susţinea că oferă locuri de muncă în străinătate, instituţiile statului cu atribuţiuni în verificarea aspectelor semnalate au început să dea semne de dezmorţeală

– ITM, după ce a aplicat o amendă pe care nu o va plăti nimeni, a sesizat Direcţia de Combatere a Crimei Organizate

– Imediat după publicarea articolului, „Recruitment Sure Works” şi-a suspendat site-ul şi a dispărut din locaţia în care îşi desfăşura activitatea, astfel încât instituţiile statului au început să bată la uşi închise

 

În data de 24 mai 2010, publicaţia economică FINANCIARUL.ro a atras atenţia potenţialilor candidaţi la job-uri în străinătate că există o firmă – „Recruitment Sure Works” SRL – care promite slujbe bănoase în state europene, dar care ar putea fi o mare păcăleală, pusă la cale de nişte „afacerişti” dornici să facă bani pe seama celor creduli şi disperaţi să-şi găsească un loc de muncă în străinătate.

Firma „Recruitment Sure Works” SRL este deţinută de Marinela Avramescu şi Cristi Matei, doi indivizi care au cumpărat peste 100 de firme în ultimul an. Sediul social al „Recruitment Sure Works” SRL a expirat, deşi societatea a fost înfiinţată în februarie 2010, iar sediul declarat nu figurează în evidenţele oficiale.

„Recruitment Sure Works” promitea joburi în străinătate solicitând plata unor taxe consistente (câteva sute de euro pentru programare la un interviu, plus altele pentru formalităţile de după interviu), inclusiv o taxă „de intrare”, de 100 RON pentru înscrierea şi procesarea unui CV, prelucrând astfel date cu caracter personal, deşi legal nu are acest drept.

Concluzia redactorilor FINANCIARUL.ro a fost că potenţialii candidaţi la job-urile oferite de  „Recruitment Sure Works” SRL riscă foarte mult şi se atrăgea atenţia instituţiilor statului cu atribuţiuni în domeniu că ar trebui să declanşeze o investigaţie.

Prea târziu…

Instituţiile statului, într-adevăr, au ieşit din amorţeală şi au declanşat investigaţiile, numai că acest lucru s-a întâmplat prea târziu, după cum reiese dintr-un comunicat remis redacţiei FINANCIARUL.ro de către Inspectoratul Teritorial de Muncă al municipiului Bucureşti.

Firma  „Recruitment Sure Works” SRL a dispărut din peisaj, atât din locaţia fizică în care puteau fi contactaţi reprezentanţii societăţii, cât şi din spaţiul virtual, site-ul firmei fiind suspendat.

Astfel, ITM Bucureşti susţine: „Pe parcursul desfăşurării acţiunii de control, SC RECRUITMENT SURE WORKS SRL a încetat să funcţioneze în locaţia în care îşi desfăşura activitatea, reprezentanţii legali nemaiputând fi contactaţi. Având în vedere cele arătate mai sus, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale conform prevederilor legale în vigoare”.

Cine va plăti aceste sancţiuni, dacă reprezentanţii firmei nu mai sunt de găsit? Şi cum îşi vor recupera banii persoanele care au aplicat pentru joburile ofertate de Recruitment Sure Works? La aceste întrebări  ITM Bucureşti nu mai are răspunsuri şi pasează „pisica moartă” la alte instituţii:  „Inspecţia Muncii a transmis informări cu privire la situaţia SC RECRUITMENT SURE WORKS SRL către Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Combatere a Crimei Organizate şi către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului”.

O altă instituţie sesizată este Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). „Vă comunicăm că aspectele sesizate au fost reţinute şi vor face obiectul demersurilor instituţiei noastre, în limitele competenţei legale”, se arată într-un răspuns al ANSPDCP. Poate că reprezentanţii acestei instituţii vor avea mai mult noroc decât colegi lor de la ITM Bucureşti în identificarea celor care îşi propuseseră să vândă iluzii.

Nu ştim, deocamdată, câţi potenţiali candidaţi la locuri de muncă în străinătate au fost atraşi în capcana promisiunilor firmei „Recruitment Sure Works” şi cât i-a costat pe aceştia să-şi vadă speranţele şi economiile furate de aşa-zişii plasatori de forţă de muncă în străinătate. Cu toate acestea, mai multe persoane înşelate au relatat în comentariile postate pe www.financiarul.ro, că au achitat firmei de recrutare două taxe, fiecare în valoare de 100 de euro.

Cert este că organele de control ale statului, plătite din bani publici pentru a ne apăra de astfel de „întreprinzători”, ar putea fi mai atente la apariţia unor astfel de oferte. Nu ne îndoim că în contextual acutizării problemelor de pe piaţa muncii din România, tot mai multe firme vor încerca să exploateze disperarea românilor dornici de a munci în străinătate. Printre societăţile care chiar au aprobările legale necesare desfăşurării unei astfel de activităţi, în mod sigur se vor strecura şi ofertanţi de genul „Recruitment Sure Works” SRL…

CITITI SI

Ce se ascunde în spatele unei firme care oferă “locuri de muncă bănoase” în străinătate? Cazul “Recruitment Sure Works” SRL

Citește și
2 Comentarii
  1. voivitca mircea spune

    cam tarziu domnilor,ce ma doare este faptul ca asa zisa firma RECRUITMENT SURE WORKS SRL m-au pus sa imi fac firma adica un PFA,ca asa cerea angajatorul german,nu mai spun si de alte acte.MA bucur nespus de mult ca ati intrat in actiune, chiar va rog cercetati si pe celelalte firme, caci sant multe, numai eu prin cate am trecut. CU STIMA SI RESPECT

  2. Adi spune

    Da cam târziu vine investigatia după ce le-am dat 100 euro +100 lei + si mai grav am umblat după niste acte care acum nu stiu ce e cu ele . Am facut sesizare si la ITM Bucuresti si la Politia Bucuresti dar mi-au dat aceleasi răspunsuri ca in articolul de mai de sus. Dacă o să ii prindă pe indivizi ăstia doi o să depun mărturie impotriva lor si sper să fie fetitele celorlalti infractori in puscarie , dacă nu ii prinde sper ca cei 100 de euro + 100 de lei + actele după care am umblat si am cheltuit de asemenea bani sa le fie combustibil pentru focul din iad.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata