Insolvență pentru șase localități din România

România deține șase localităţi care sunt în insolvenţă. Ministerul Finanţelor nu a destinat nici un ban din cotele defalcate ca să le scoată din această situaţie, preciează deputatul PNL Romeo Nicoară, într-o cerere către ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

Aceste șase localităţi au datorii extrem mari şi au intrat oficial în procedură de insolvenţă, prin decizii ale instanţelor de judecată.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern, unităţile adminis­trative care au datorii mai vechi de 120 de zile, semnificând peste 50% din bugetul general sau nu au plătit salariile pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenţei, intră în insolvenţă.

Așadar, localităţile Aninoasa (Hunedoara), Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău), Călineşti Oaş (Satu Mare), Naruja (Vrancea), Andreiaşu de Jos (Vrancea) sunt administrate de creditori.

Deputatul PNL dă ca exemplu comuna Ardeoani din judeţul Bacău, care a intrat în insolvenţă pe 10 ianuarie 2014: „Ponderea obligaţiilor de plată în totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei este de 268%, primăria având obligaţii de plată de 5.314.084 lei”.

Oraşul Aninoasa din Hunedoara a fost prima localitate din România pentru care a fost deschisă procedura insolvenţei, în iunie 2013. La 31 decembrie 2013, totalul cheltuielilor bugetului oraşului este de 4.297.650 lei, susține Romeo Nicoară, precizând că valoarea obligaţiilor de plată, mai vechi de 120 de zile, cu excepţia celor aflate în litigiu comercial, la data intrării în insolvenţă, era de 3.377.629 lei, iar ponderea obligaţiilor de plată în total cheltuieli era de 78,59%.

O altă problemă cu care se confruntă localităţile din România este noua lege a salarizării, intrată în vigoare la 1 iulie anul trecut.

Aceasta a stabilit indemnizaţii mai mari pentru primari, viceprimari şi şefi ai Consiliilor Judeţene şi a lăsat la latitudinea consiliilor locale salariile funcţionarilor din administraţie. Mulţi primari au declarat că majorările salariale au fost mult peste ce permitea bugetul primăriei. Unii edili au ales să taie bani de la investiţii, alţii cer bani de la Guvern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata