Instanţa admite cererea DNA de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu

Tribunalul București a admis luni cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Instanța a admis cererea procurorilor anticorupție de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive determinată de faptul că Nicușor Constantinescu nu s-a întors din SUA la termenul stabilit de judecători, unde se află la tratament, fiind diagnosticat cu cancer.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Procurorii anticorupție au invocat faptul că șeful CJ Constanța nu și-a îndeplinit obligațiile impuse de controlul judiciar, în timp ce avocatul său a susținut că o eventuală întrerupere a tratamentului i-ar pune viața în pericol și că Nicușor Constantinescu nu și-a încălcat cu rea credință obligațiile pe care le avea.

Curtea de Apel București a amânat joia trecută, pentru 30 iunie, judecarea dosarului în care DNA solicită menținerea controlului judiciar în cazul președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, cercetat în mai multe dosare penale.

Avocații lui Nicușor Constantinescu au depus la dosar o scrisoare medicală trimisă de un spital din SUA, tradusă în română, cu diagnosticul șefului CJ Constanța, însă judecătorii au cerut documentul în original.

Inițial, pe 10 iunie, Tribunalul București a respins cererea DNA de menținere a măsurii preventive a controlului judiciar față de Nicușor Constantinescu, însă procurorii au făcut contestație.

În 27 mai, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curții de Conturi și că nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene.

El este acuzat de complicitate la 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Adrian George Gâmbuțeanu, director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (RAJDP Constanța), pentru 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că Gâmbuțeanu, cu sprijinul lui Nicușor Constantinescu, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziția Curții de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 și 2013.

„Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate nu a mai fost posibilă. În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curții de Conturi în raport cu regia locală menționată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-și îndeplini principala atribuție, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice”, arăta DNA într-un comunicat transmis la acea dată . (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata