Instituţiile de creditare străine refuză să împrumute unele bănci spaniole

Spania a anunţat luni, 14 iunie,  că băncile străine refuză să împrumute unele bănci spaniole, dar a negat că este la un pas de a solicita ajutor din fondurile puse la dispoziţie pentru statele din zona euro care s-ar putea confrunta cu probleme asemănătoare cu cele ale Greciei, transmite Reuters.

Pentru prima dată, secretarul Trezoeriei, Carlos Ocana, a recunoscut oficial că există problema îngheţării lichidităţilor pentru unele bănci spaniole pe piaţa interbancară şi a anunţat că Executivul lucrează la restabilirea încrederii prin reducerea deficitului bugetar şi reforme economice structurale.

‘Categoric este o problemă’, a declarat Ocana la o conferinţă a liderilor de afaceri, când a fost întrebat de dificultăţile în obţinerea creditelor. Dar oficialul spaniol susţine că Madridul nu negociază niciun fel de pachet de asistenţă financiară.

Spania nu are nevoie de finanţare suplimentară de la nicio instituţie financiară. Zvonurile sunt false şi le negăm’, a afirmat secretarul Trezoreriei.

A patra mare economie a zonei euro, Spania trebuie să refinanţeze în iulie obligaţiuni de 16,2 miliarde de euro. Ţara a fost capabilă să se împrumute de pe pieţe, dar la costuri ridicate.

Surse bancare au anunţat săptămâna trecută că dificultăţile de finanţare afectează băncile de economii şi micile bănci, dar nu şi instituţiile importante de creditare ale Spaniei.

Băncile spaniole sunt sub presiune după ce Banca Spaniei a anunţat recent că va ‘strânge şurubul’ în cazul băncilor de economii din ţară, cerând instituţiilor de creditare să aloce mai multe rezerve pentru a se proteja de pierderile cauzate de creditele ipotecare.

Banca Spaniei a anunţat că intenţionează să urgenteze calendarul în cazul provizioanelor pentru creditele neperformante şi va cere instituţiilor de creditare să aloce mai multe rezerve pentru activele din sectorul imobiliar deţinute în registrele lor contabile de mai mult de doi ani. Colapsul pieţei imobiliare din Spania a făcut creditorii să achiziţioneze proprietăţi în valoare de 60 miliarde de euro (73,3 miliarde de dolari) din cauza celor care nu şi-au mai putut plăti ipotecile.

Banca Spaniei a cerut fuziunea aşa-numitelor ‘cajas’, bănci regionale, care au majorat de peste cinci ori acordarea creditelor în timpul celor zece ani de boom imobiliar în Spania şi care reprezintă aproximativ jumătate din împrumuturile acordate în ţară.

Conform noilor reglementări, băncile care au preluat proprietăţi de la dezvoltatorii care nu şi-au mai putut achita împrumuturile vor trebui să facă provizioane pentru cel puţin 30 la sută din valoarea proprietăţii, dacă păstrează activele mai mult de doi ani.

Banca Spaniei a anunţat că un studiu privind impactul acestor măsuri estimează că o creştere de doi la sută a provizioanelor pentru 2010 va duce în medie la o scădere cu zece la sută a profitului înainte de taxe al afacerilor interne ale instituţiilor de creditare.

Spania încearcă să sprijine instituţiile de creditare din cauza problemelor economice cu care se confruntă ţara şi a deficitului bugetar masiv, estimat la 9,3 la sută din PIB în acest an, după 11,2 la sută din PIB în 2009.

Ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado, a afirmat că în următoarele săptămâni vor fuziona mai multe bănci de economii şi a cerut guvernelor regionale, care numesc directorii în multe bănci de economii regionale, să nu întârzie tranzacţiile din motive politice.

Guvernul spaniol a anunţat recent că intenţionează să împiedice autorităţile locale să obţină credite pe termen lung pentru a-şi finanţa investiţiile până la sfârşitul lui 2011, pentru întărirea finanţelor publice. Măsura este parte a planului pe doi ani, în valoare de 15 miliarde de euro, pentru reducerea deficitului public, care include şi îngheţarea pensiilor de stat şi o reducere cu cinci la sută, în medie, a salariilor funcţionarilor publici.

Spania intenţionează să-şi reducă până în 2013 deficitul public sub trei la sută din PIB, de la 11,2 la sută din PIB în 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata