Instituţiile de pe piaţa muncii din România nu funcţionează corespunzător

Instituţiile de pe piaţa muncii, precum serviciul pentru ocuparea forţei de muncă, nu funcţionează corespunzător, se arată în Raportul de ţară al României, realizat de serviciile se specialitate ale Comisiei Europene (CE).

„Condiţiile de pe piaţa muncii au fost prielnice, însă persistă probleme de natură structurală. Rata şomajului este scăzută, iar cea a ocupării forţei de muncă a crescut, deşi se situează încă sub media UE. Instituţiile de pe piaţa muncii, inclusiv dialogul social şi serviciul public pentru ocuparea forţei de muncă, nu funcţionează corespunzător”, se arată în document.

Potrivit raportului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu oferă încă servicii adaptate şi personalizate, nici celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, nici angajatorilor.

„Grupurile vulnerabile au un acces limitat la piaţa forţei de muncă. Procentul de tineri care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare se situează peste media UE, iar măsurile de sensibilizare adaptate menite să îi ajute să intre pe piaţa forţei de muncă rămân limitate. Rata de părăsire timpurie a şcolii este ridicată, în special în cazul romilor şi populaţiei rurale. În ceea ce priveşte educaţia şi formarea profesională, există în continuare probleme în materie de calitate, iar participarea la programele educaţionale destinate adulţilor este foarte scăzută”, menţionează sursa citată.

Raportul de ţară al României, realizat de serviciile de specialitate ale CE nu constituie poziţia oficială a instituţiei europene, se notează în material. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata