Institutul „Elie Wiesel” reacționează, după ce Șerban Nicolae l-a acuzat pe Klaus Iohannis de nazism

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a reacționat, după ce senatorul PSD Șerban Nicolae l-a acuzat pe Klaus Iohannis că vrea dispariția pesediștilor pe modelul de acum vreo 70-80 de ani, că istoria Holocaustului nu este și nu poate fi un subiect de campanie.

„În noiembrie se vor împlini 15 ani de la asumarea de către președintele României a Raportului final al Comisiei «Elie Wiesel». A fost un moment de resetare oficială față de istoria și memoria Holocaustului din România. Prin urmare, cu atât mai grave sunt astăzi afirmațiile senatorului Șerban Nicolae la un post de televiziune, prin care sugera că președintele României Klaus Iohannis plănuiește să introducă legile antisemite de la Nürnberg din timpul lui Hitler”, au transmis reprezentanții Institutului într-un comunicat de presă.

Sursa citată mai spune că „astfel de afirmații, chiar și într-o campanie electorală, nu fac decât să îndepărteze România de valorile și principiile democrației. Nu considerăm că aduc voturi, ci creează false dispute. Istoria Holocaustului nu este și nu poate fi subiect de campanie”.

Reacția vine după ce Șerban Nicolae a declarat la Antena 3 că președintele Klaus Iohannis vorbește despre dispariția pesediștilor, acesta fiind un mod de abordare care îl face să se ducă cu gândul la legile de la Nürnberg, din perioada lui Adolf Hitler.

„Din punctul meu de vedere faptul că domnul Iohannis și-a pus în gând, pe un model văzut acum vreo 70 – 80 ani, exterminarea pesediștilor, vorbește despre dispariția pesediștilor, uitând probabil sau neuitând că un asemenea mod de gândire, care bagă de-a valma membrii de partid, simpatizanți, votanți ai PSD, și vorbește în termeni de dispariție, nu știu, mă gândesc că mâine, poimâine vine și cu legile de la Nürnberg, ca să fie tacâmul complet. Altfel poate să facă orice, să propună orice, să facă ce negocieri vrea. Găsiți pe YouTube înregistrări cu Klaus Iohannis în care spunea că el niciodată n-o să facă negocieri așa de-a valma cu toate partidele, doar ca să pună un Guvern”, a afirmat Șerban Nicolae.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata