Insula K, tărâmul interzis muritorilor. De ce nu mai pot debarca oamenii pe mal?

33

Insula K sau Insula Fericirii este un pământ nou creat în urmă cu câteva decenii, în lungime de şapte kilometri. Recent, autorităţile au interzis accesul pe insulă din cauza faptului că păsările mor pe capete.

Limba de pământ împărţită de România şi Ucraina are o orientare nord-sud şi se găseşte pe meridianul geografic pe care se află farul nou din Sulina. Lungimea sa este de aproximativ 7 kilometri, din care aproape 2,5 km se găsesc în apele teritoriale ale României, restul aparţinând Ucrainei. Lăţimea insulei depăşeşte, pe alocuri, 200 de metri.

Insula este nisipoasă în totalitate şi doar pe alocuri se zăresc pâlcuri de ierburi. Ea s-a format prin depunerile aluvionare aduse pe braţul Stambulul Vechi, cea mai sudică vărsare a braţului Chilia în Marea Neagră. Bancul de nisip este o mică rezervaţie naturală. Aici trăiesc cormorani negri, pelicani, pescăruşi râzători, egrete şi stârci cenuşii.

Oamenii nu trebuie să debarce pe insulă; cel mult, îşi pot ancora bărcile la câţiva zeci de metri de mal, de unde să admire păsările cu binoclul sau cu ochiul liber.

Contraamiralul (r) Eugen Laurian spune că, prin mărirea sa, ca urmare a depunerilor de aluviuni şi tendinţa de unire cu ostrovul Limba (situat între bratul Stambulul Vechi şi gârla Musura, aparţinând Ucrainei), insula va transforma porţiunea de mare denumită de specialişti şi localnici „Baia Musura“ într-un lac ce va avea o lungime, pe direcţia est-vest, de aproximativ 12 kilometri şi o lăţime care variază între doi şi patru kilometri.

sursa digi24.ro


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News